El president de la Generalitat ha enviat un missatge als catalans perquè es preparin per a les dificultats que poden arribar a enfrontar Catalunya i l’Estat. Una realitat que, segons Artur Mas, pot arribar quan es reclamin objectius clau del govern com el pacte fiscal. “Poden arribar moments, en els pròxims temps a Catalunya, en què a més dels arguments de dret hàgim de buscar maneres de reforçar la legitimitat democràtica”, ha dit Mas sense arribar a esmentar de manera explícita una possible consulta sobre el pacte fiscal.

Segons Mas, fins ara s’ha interpretat la Constitució d’una manera molt rígida i s’ha restringit molt l’Estatut, i ha afirmat que “Catalunya necessita portar un vestit més ample i còmode”. En aquest sentit, el president ha explicat que la situació actual farà que alguns interpretin les demandes de Catalunya com una confrontació que, en realitat, serà un camí d’autoafirmació per al país. Això, segons Mas, “obligarà a imaginar camins legals, no només espanyols o catalans sinó fins i tot internacionals, per legitimar posicions que estiguin fonamentades en la democràcia”.

Amb aquestes declaracions, el president de la Generalitat ha volgut reflectir la necessitat que, intueix, tindrà el seu govern de buscar suport legal dins i fora de Catalunya per enfrontar-se al refús per part del PP a les demandes del govern.