El clima preelectoral s'ha fet notar avui al Parlament. Amb la vista posada més enllà del 20-N, la popular Alícia Sánchez-Camacho ha demanat a Artur Mas que sigui responsable amb el nou president com el PP ho ha estat, ha dit, amb el govern català. Mas ha contestat que serà lleial sempre que es respectin els interessos de Catalunya. ALÍCIA SÁNCHEZ-CAMACHO, presidenta del Grup Parlamentari del PP "Li demano que actuï amb la mateixa responsabilitat que ha fet el PP aquí amb el pròxim govern d'Espanya. Senyor president, Catalunya no sortirà de la crisi si no ho fa amb la resta d'Espanya." ARTUR MAS, president de la Generalitat "El govern de Catalunya, des del primer dia, ha actuat amb responsabilitat. Vostès hi han ajudat en part. El govern de Catalunya serà responsable també en les relacions amb el Govern espanyol. Vostè deia: Catalunya no se'n pot sortir si Espanya no se'n surt. Deixim dir-li al revés: Espanya no se'n sortirà si primer Catalunya no se'n surt." Les retallades han centrat l'enfrontament amb el cap de l'oposició. Mas ha acusat el socialista Joaquim Nadal de fer demagògia després que aquest hagi dit que el govern porta a terme una apagada sanitària. JOAQUIM NADAL, president del Grup Parlamentari del PSC "L'apagada sanitària, senyor president, és un autèntic disbarat. Es pot triar perfectament bé què es retalla i d'on, i no fer perillar el sistema sanitari públic de Catalunya." ARTUR MAS, president de la Generalitat "Per què insisteixen a donar una imatge del sistema sanitari públic que no es correspon amb la realitat? A més a més fent entrar la por al cos de la gent. Això és d'una gravíssima irresponsabilitat. Vostès que han estat governant aquest país haurien de tenir una mica més de cura." Més acord hi ha hagut en els pressupostos del Parlament. Amb els únics vots en contra de Solidaritat, els diputats han aprovat uns comptes amb una reducció històrica de més de 7 milions. La retallada es concreta amb una paga menys de les 14 que tenen els diputats, la reducció d'un 5% de les assignacions als grups i una davallada del capítol d'inversions de més del 84%. El Parlament també reduirà l'any vinent els cotxes oficials, que passaran de 18 a 5.

La jornada d’avui ha estat l’última sessió de control a l’executiu català abans de les eleccions generals del 20-N. Això s’ha notat en les intervencions dels diputats. La líders dels populars catalans, Alícia Sánchez -amacho, ha instat el president català a respondre a Mariano Rajoy (si aquest arriba a La Moncloa) amb la mateixa “responsabilitat” que el líder popular ha mostrat amb el govern. Artur Mas li ha respost que l’executiu català sempre ha actuat amb responsabilitat.

A la sessió també s’hi ha parlat sobre les retallades pressupostàries en l’àmbit sanitari. Les mesures d’estalvi han provocat un enfrontament entre el president i el cap de l’oposició.  Mas ha acusat Joaquim Nadal de fer demagògia després que el socialista hagi dit que el govern porta a terme una “apagada sanitària”.

Aprovats els pressupostos del Parlament

Però també hi ha hagut acords. Amb els únics vots en contra de Solidaritat, els diputats han aprovat uns comptes amb una reducció històrica de més de set milions. La retallada es concreta amb una paga menys de les 14 que tenen els diputats, la reducció d’un 5% de les assignacions als grups i una davallada del capítol d’inversions de més del 84%. El Parlament també reduirà l’any vinent els cotxes oficials, que passaran de 18 a 5.