Els diputats que estan citats a aportar-hi el testimoni pels fets del 15-J són Montserrat Tura, Joan Boada, Gerard Figueres, Josep Maria Llop, Jordi Turull, Alfons López Tena, Ernest Maragall, Anna Isabel Marcos, Salvador Milà i Santi Vila. El  jutge ha donat al president de la Generalitat l’opció de declarar per escrit al seu despatx i perquè no li sigui necessari personar-se al Jutjat Central d’Instrucció número 5. Però Mas prefeix declarar en persona, tal com ha explicat avui el portaveu del Govern, Francesc Homs, que ha confirmat que el president acudirà a la cita judicial.

El jutge investiga els actes de “força, intimidació o amenaça” contra membres de la cambra legislativa autonòmica, que es van produir quan un grup d'”indignats” va intentar impedir l’assistència dels parlamentaris a la sessió plenària, a les portes del Parlament. Alguns manifestants van intentar  barrar el pas als diputats, alguns dels quals van ser increpats i tacats amb pintura. El president de la Generalitat i la presidenta del Parlament van haver d’accedir al recinte amb helicòpter.

El jutge de l’Audiència Nacional ha rebutjat la sol·licitud de la defensa dels imputats, que van demanar que els jutjats catalans investiguessin el cas. Eloy Velasco considera que els fets el 15 de juny podrien ser constitutius d’un delicte contra les altes institucions de l’estat que es castiga amb penes d’entre tres i cinc anys de presó. 22 persones han estat imputades pels fets del Parlament.