En José i en Vicente són dos dels 20 brigadistes internacionals que encara queden vius a tot el món. Són germans, van néixer a València i van lluitar durant la Guerra Civil a la batalla de l'Ebre i després a França. En la celebració del 75è aniversari de les brigades internacionals recorren diferents punts d'Espanya per recordar la guerra. VICENTE ALMUDEVER, brigadista "Nosotros continuamos batallando por la memoria histórica. Vamos a las escuelas francesas y españolas. Y los jóvenes nos escuchan con atención. Hay que constatar que la juventud se interesa por el pasado de la Guerra Civil." L'acte d'homenatge s'ha fet a la Rambla del Carmel, on es troba el monument en record de les Brigades Internacionals. A més, aquest any la celebració del 75è aniversari de les brigades internacionals coincideix amb la cloenda del congrés antifeixista que s'ha celebrat aquests dies a Barcelona. Un congrés que vol, justament, reflexionar sobre el paper dels Brigades Internacionals. Hi han participat unes 450 persones de 16 països diferents. Entre ells, familiars i amics de brigadistes de països com la Rússia, França o els Estats Units. GEORGIA WEBER, familiar de brigadista "És important per al govern i per a la gent saber que el món no ha oblidat. Nosaltres entenem l'esforç i la lluita del poble espanyol." BILL GUILSON, familiar de brigadista "Si no recordem on som actualment i d'on venim, tornarem al 1936 una vegada i una altra." L'acte s'ha acabat amb l'habitual ofrena floral i la plantada, al costat, d'una olivera com a símbol de pau i per commemorar-ne el 75è aniversari.

Actualment, al món només queden 20 brigadistes internacionals, i dos d’ells han assistit a l’acte d’homenatge que ha tingut lloc aquest matí a la rambla del Carmel, al costat del monument en record de les Brigades Internacionals. La commemoració s’ha acabat amb l’habitual ofrena floral i amb la plantada, al costat, d’una olivera com a símbol de pau i per commemorar el 75è aniversari.

Paral·lelament, del 27 al 29 d’octubre, s’ha celebrat a la seu de CCOO el Congrés Internacional de l’Antifeixisme Combatent. Un acte en què han participat 450 persones de 16 països diferents i que ha volgut reflexionar sobre el paper dels brigadistes.