JOSE LUIS RODRÍGUEZ ZAPATERO, expresident del govern espanyol "Yo no desaba esa sentencia. Para nada. Deseaba una sentencia que dijera que el estatuto era todo conforme a la constitución. Pero vivimos en un país democrático, y una de las reglas de un país democrático es que los tribunales son independientes y lo son de verdad"

Pel que fa al procés sobiranista a Catalunya, Zapatero considera que “no hi ha cap altre camí que asseure’s i parlar”, precisament perquè és Espanya la més interessada que Catalunya continuï formant part de l’Estat espanyol. En aquesta línia, l’expresident ha dit que “l’Espanya democràtica és la que parla amb Catalunya”, i la que ha permès la “millor Catalunya de la història”.

Respecte a una possible declaració d’independència, Zapatero ha negat que sigui possible i ho ha comparat amb el fet que Espanya proclamés la divisió d’Europa. La política, ha dit, “és un sistema pel qual tothom renuncia al seu programa de màxims”. Pel que fa a les conseqüències d’una possible independència, Zapatero s’ha preguntat si Catalunya “vol un model polític amb una altra moneda” i ha recordat que l’alternativa més seductora és quedar-se a Espanya.

L’expresident del Govern espanyol també ha parlat sobre la seva etapa al capdavant de la Moncloa i ha afirmat que una de les sentències del Tribunal Constitucional que més el van disgustar va ser precisament la de l’Estatut. Tot i això, Zapatero ha afirmat que sempre cal respectar la independència judicial i ha destacat que durant el seu govern van fer “el millor Estatut que ha tingut Catalunya”.

Pel que fa a la irrupció de Podem a la política espanyola, Zapatero ha opinat que és la “plasmació d’un país pluralista, democràtic” i ha demanat als ciutadans que tinguin “més confiança en la justícia i en les institucions”.