Òmnium Cultural i l’ANC han denunciat que l’Agència Tributària els ha embargat 110.000 euros a cadascuna de les entitats per pagar unes sancions corresponents al març del 2017. Les multes estan vinculades a una presumpta vulneració de protecció de dades. Les entitats havien recorregut contra la sanció a l’Audiència Nacional i creuen que es tracta d’un intent més de l’Estat per debilitar-los.

Les multes a Òmnium Cultural i l’ANC corresponen al març del 2017 i va ser imposada per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. El motiu: tenir una base de dades inoperativa als Estats Units mentre es definia un nou protocol internacional sobre les dades allotjades en aquest país i la Unió Europea. Segons Òmnium Cultural mai no s’han posat en risc dades personals de cap individu i afegeix que durant  el període en què se situa la presumpta infracció hi havia un buit legal. Hisenda ha fet efectiva la multa tot i que Òmnium hi havia recorregut en contra a l’Audència Nacional. La quantitat , segons l’entitat, correspon als 90.000 euros de sanció més els interessos i recàrrecs derivats de la negativa a pagar-la. Òmnium ho qualifica d’intent més del Govern espanyol de debilitar-los i d’un exemple més, també, de la persecució política que es viu al país.

L’ANC, que ha conegut més tard aquest embargament, ha assegurat que hi ha un intent de “malmetre la imatge pública de l’Assemblea”. Les dues entitats han fet públic aquest embargament a través de les xarxes socials i ja han obert una campanya per recaptar fons.