No hem fet el cim, som novament al camp base, però hi tornarem amb força i energia renovades”, afirma el document que vol establir les bases i el camí a seguir els propers anys per a ERC. Els republicans admeten que “l’octubre català”, en referència al referèndum de l’1-O i tot el que va passar fins a la proclamació de la república al Parlament el 27 d’aquell mes, “no s’ha traduït en el naixement de la república catalana”. Però renoven el compromís per assolir-la.

ERC defensa que cal forçar l’Estat a negociar la independència de Catalunya. I, per fer-ho, posa com a condició necessària sumar més suports. Admet que el 50 % és una “proporció insuficient quan del que es tracta és que la república neixi per mitjans estrictament cívics, pacífics i democràtics”. Per això insta a recuperar el consens que es va aconseguir entorn el dret a decidir.

“Els processos de canvi profund són necessàriament multilaterals”, afirma el text, que rebutja la via unilateral i aposta pel diàleg amb l’Estat. “ERC, malgrat el patiment que estan generant les polítiques opressores de l’Estat, es manté ferma en l’oferta de diàleg i en la necessitat de negociar de forma multilateral una resolució pactada a la situació política”, conclou.

El darrer cap de setmana de juny, ERC ha convocat una conferència política en què debatrà aquesta ponència, amb les esmenes que hi hagi fet la militància, i dissenyarà el full de ruta per als propers anys. Els republicans s’han hagut d’adaptar a la nova situació, amb el president del partit, Oriol Junqueras, a la presó des de fa sis mesos, i la secretària general, Marta Rovira, a Suïssa, per evitar ser empresonada.