Des de fa poques setmanes, l'Escola Ramon Llull llueix cara nova. El centre s'ha sotmès a una rehabilitació integral que n'ha arreglat la teulada, les façanes i els porticons amb una inversió de prop de dos milions d'euros. MANEL LOMBARDIA, cap d'estudis de l'Escola Ramon Llull "Ha significat poder-li donar aquella brillantor que es mereix per al barri." Durant aquest mandat, l'Ajuntament ha destinat més de 140 milions d'euros a grans rehabilitacions, reformes i manteniment de centres públics. Paral·lelament, el consistori té en marxa la construcció de dues noves escoles, la de l'Univers i aquesta altra, la dels Encants. Estarà acabada al setembre i alliberarà els alumnes dels barracons. Barcelona té, amb aquestes, quatre escoles en mòduls prefabricats que el govern confia eliminar aquest any. GERARD ARDANUY, regidor d'Educació "Vam començar el mandat amb set escoles en barracons a la ciutat de Barcelona, en aquests moments estem en procés de solucionar aquesta situació i corregir-la el 2015." Més enllà de la construcció, el govern està ultimant una auditoria per saber l'estat actual de tots els centres educatius públics. Amb l'informe es volen planificar obres de reforma i millora en els propers cinc anys. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "En ocasions les administracions públiques es posen a fer escoles... Hi poses inversió i t'oblides del manteniment. I això no pot ser." D'un primer esborrany de l'auditoria se'n desprèn que en els propers anys caldrà traslladar quatre centres educatius a edificis nous i reformar-ne 11 més. De fet, la Ramon Llull espera una segona fase per rehabilitar-ne l'interior.

D’un primer esborrany de l’auditoria es desprèn la necessitat de traslladar i substituir en edificis nous tres escoles (Can Clos, Àgora, Prim) i un institut (Rubió i Tudurí). També es recull que cal fer reformes integrals i ampliacions en 10 escoles més (Parc de la Ciutadella, Enric Granados, Barkeno, Prosperitat, Sant Jordi, Splai, Timbaler del Bruc, edifici vell de Sant Pere Nolasc, la Mar Bella, Poblenou) i un centre d’educació especial (Concha Espina). L’informe provisional estima una inversió necessària de 251 milions d’euros per afrontar aquestes obres. L’auditoria definitiva serà un estudi detallat de l’estat de manteniment de 325 centres educatius públics de tot Barcelona.

Durant el període 2012-2015, l’Ajuntament ha destinat 143,8 milions d’euros a obres de rehabilitació i manteniment d’escoles i instituts. En concret, les grans rehabilitacions integrals s’han endut 48,7 milions, les reformes, ampliacions i millores 65 milions més i les feines de manteniment i conservació, els 29 milions restants. “En ocasions les administracions públiques es posen a fer escoles i s’obliden del manteniment. I això no pot ser” ha reconegut l’alcalde, Xavier Trias.

Eliminació dels barracons “a l’abast”

L’Ajuntament té ara en marxa la construcció de dues noves escoles, la de l’Univers, a Gràcia, i la dels Encants, a tocar de la plaça de les Glòries. Aquesta última està previst que es posi en marxa al setembre, de manera que els alumnes puguin deixar enrere els barracons. Les obres de l’Escola l’Univers les afronta l’Ajuntament, amb una inversió de 5,4 milions d’euros. Les de l’Escola dels Encants, també, a través d’un conveni amb l’Àrea Metropolitana, amb un cost de 4,2 milions.

A la ciutat hi ha quatre centres amb barracons (l’Univers, els Encants, Can Fabra i Maquinista) dels set que hi havia a principis de mandat (amb les escoles ja traslladades de Sant Martí, Mediterrània i Congrés-Indians). El regidor d’Educació, Gerard Ardanuy, ha assegurat que l’eliminació dels barracons “està a l’abast” i que el govern preveu “corregir aquesta situació el 2015”. Ardanuy ha explicat que la Generalitat està “a punt” d’iniciar la construcció de l’escola Can Fabra i que la de la Maquinista depen del pla d’ampliació del centre comercial.