Aquesta primavera, quan arrenqui la temporada de bany, els propietaris de gossos ja podran anar a la platja acompanyats de les seves mascotes en un espai que s’habilitarà a la platja de Llevant. Segons la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, Barcelona és “una ciutat oberta al mar i ho ha de ser per a tothom”.

D’aquesta manera, se segueix l’estela d’altres ciutats com Empúries o Tarragona, que ja han incorporat espais per a gossos en temporada d’estiu. L’habilitació d’aquest espai, que de moment funcionarà com a prova pilot, costarà 60.000 € i se’n preveuen invertir 28.000 més cada any per al manteniment de la zona.


Aquesta és una de les mesures que ha presentat l’Ajuntament per complementar l’Ordenança municipal de protecció, tinença i venda d’animals aprovada el 2014. L’Ajuntament també ha anunciat la creació de 10 zones d’esbarjo de més de 700 metres quadrats, una per cada districte, on els gossos disposaran d’espais perquè facin exercici i se socialitzin entre ells. Per a la creació d’alguns s’aprofitaran espais que actualment ja estan previstos per a aquests animals.

A més, es posaran en marxa 73 zones d’usos compartits, una per a cada barri, que estaran reglamentades per franges horàries. Seran uns espais delimitats però no tancats on els gossos també podran anar deslligats. En total, quan totes les zones estiguin completament implementades, l’any 2018, Barcelona disposarà de 118 espais per a gossos.

L’Ordenança municipal de protecció, tinença i venda d’animals es va aprovar el juliol de 2014 i es va començar a implementar a l’octubre. Com a principal novetat, permetia l’entrada de gossos al metro lligats i amb morrió fora de les hores punta. A més, també establia que l’animal no pot estar lligat més de dues hores (una en el cas dels cadells) i prohibia deixar-los sols en el domicili durant més de tres dies consecutius, entre altres mesures.

La normativa no va entrar en vigor al complet per l’aplicació d’una moratòria de 18 mesos. Ara aquesta moratòria s’ampliarà fins que s’hagin creat les noves zones per a gossos. Tot i això, la comissionada d’Ecologia, Eva Herrero, no descarta rescindir la moratòria per parts: “No descartem que l’ordenança que obliga a portar els gossos lligats entri en funcionament primer en alguns districtes en concret.” La prohibició de dur els gossos deslligats a la via pública que també establia la nova norma va quedar suspesa temporalment, en espera que l’Ajuntament definís noves àrees d’esbarjo.

Quina és la platja de Llevant?

La platja de Llevant està situada a l’extrem nord del litoral barceloní, entre la platja de la Nova Mar Bella i la zona de banys del Fòrum. És la més nova de la ciutat ja que es va posar en funcionament el 2006. Les estacions de metro més properes són Selva de Mar o El Maresme / Fòrum, totes dues de l’L4. També s’hi pot arribar en autobús (línies 7, 36, 41 i 141) o tramvia (T4).

“No serà suficient, però tot és començar”

La directora de l’ADDA, Carme Méndez, ha valorat positivament la mesura tot i que ja ha avançat que “serà insuficient”. En una entrevista a Barcelona FM, Méndez ha assegurat que “la gent és prou civilitzada perquè funcioni” i que cal “donar una oportunitat als amos i als gossos”.

Carme Méndez ha apuntat una altra assignatura pendent pel que fa als animals de companyia, la identificació. Assegura que només el 30 % dels gossos estan identificats i en el cas del gats la xifra es redueix fins al 5 %. Méndez posa com a meta assolir el 90 % de les mascotes identificades i denfensa que així s’aconseguiria la “reducció dràstica dels casos d’abandonament”. En aquest sentit, considera que el carnet de tinença cívica no resoldria aquesta situació perquè “no deixa de ser voluntari” i el sol·icitaran “persones ja conscienciades”.