1.159 municipis i 7,5 milions d’habitants

Xavier Trias ha rebut el Consell de Governs Locals de Catalunya (CGLC); el seu president, que també ho és de l’Associació de Municipis i Comarques, Miquel Buch, ha explicat les condicions perquè el recurs pugui prosperar. Que sigui avalat per un mínim de 1.159 municipis i que representin 7,5 milions d’habitants. Els 803 municipis representen ara 7,4 milions d’habitants, però està previst que s’hi afegeixin municipis de la resta de l’estat disconformes amb la LRSAL. La participació de Barcelona ha estat clau per sumar 1,6 milions de persones a la demanda.

Buch ha dit que la reforma “és retrògrada, vulnera i ataca el principi d’autonomia local” i va “a fer mal als ciutadans”. El president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, creu que la reforma no soluciona problemes, “sinó que genera molts dubtes i molta crispació”. El regidor de Presidència de Barcelona, Jordi Martí, ha dit que Barcelona rebutja la llei perquè atempta contra l’autonomia local, “un principi sagrat en l’ordenament jurídic.”

Barcelona encapçala el municipalisme català

El plenari extraordinari del 14 de març va sumar els vots favorables de tots els grups municipals i el contrari del PP per recórrer contra la nova llei de l’Administració local (LRSAL) al Tribunal Constitucional. Tot i que la Carta Municipal blinda la majoria dels articles de la norma a Barcelona, la participació de la capital catalana era bàsica perquè la demanda prosperés. El plenari del mes de febrer ja es va mostrar favorable que la capital catalana encapçalés el municipalisme de tot el país. La proposició, impulsada pel PSC, va rebre el suport de tots els grups municipals excepte del PP, que va considerar que el recurs no té sentit perquè Barcelona està blindada per la Carta Municipal.

També Xavier Trias va anunciar en un acte amb els seus homòlegs de Tarragona, Lleida i Girona, que la ciutat se sumaria a aquest recurs conjunt en el seu paper de capital de Catalunya en solidaritat amb el món local. El 3 de març passat, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis, les quatre diputacions i la Generalitat van signar un document conjunt de rebuig a la LRSAL.