El PSC ha estat clau per aprovar la liquidació de 2012, tombada ara fa un any. Els socialistes han optat avui per abstenir-se, en un gest que s'interpreta com un acostament cap al govern municipal, ara que CiU i PSC mantenen converses pel pressupost de l'any que ve. JOAN TRULLÉN, regidor del PSC "Hem fet, doncs, des de l'oposició, feina de govern, perquè som de cultura de govern, i seguint en aquesta línia, ara sí, després d'aquesta rectificació, ens abstindrem." XAVIER MULLERAS, regidor del PPC "No ha canviat res des de fa un any. Potser hi ha una cosa que ha canviat, que alguns seguim votant en clau municipal, i uns altres voten amb uns altres criteris polítics." SÒNIA RECASENS, tinent d'alcalde d'Economia "El que ha fet avui el PSC és aplicar seny i responsabilitat i demostrar que es pot treballar amb el govern amb allò que pot ser positiu per a la ciutat." Avui també s'ha aprovat que l'Ajuntament aporti en els propers tres anys més de 300 milions d'euros per finançar el transport públic. Quan acabi el mandat, el consistori hi haurà augmentat en un 40% la seva aportació. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "L'esforç val la pena i estem fent el que toca. I entre el que aprovem avui i el que ja tenim compromès, podem dir que complim fil per randa els acords que tenim amb les altres Administracions." Un esforç que, segons el PSC, ha de servir per rebaixar les tarifes de cara a 2015. ASSUMPTA ESCARP, regidora del PSC "Els usuaris de Barcelona paguem tres vegades el transport públic: quan paguem el bitllet, quan paguem el recàrrec de l'IBI, i quan paguem les aportacions de l'Ajuntament de Barcelona." La rebaixa de tarifes és, precisament, una de les condicions que els socialistes han posat al govern per negociar el pressupost de l'any que ve.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha defensat els criteris del “rigor comptable, pressupostari i financer” que caracteritzen, segons argumenta, la gestió econòmica de l’Ajuntament de Barcelona. Pel que fa al compte general de 2012, recorda que s’hi van incloure unes provisions preveient que hi hauria deutes de la Generalitat que no es podrien cobrar i que, finalment, es recuperaran a través de l’acord assolit recentment. Pel que fa a 2013, Recasens ha destacat la forta liquiditat per no dependre del finançament extern i que es va executar la pràctica totalitat del pressupost (97,75%), incloent-hi les modificacions de crèdit per tirar endavant les inversions acordades amb el PP al maig.

El PSC ha permès la liquidació dels comptes de 2012 perquè el govern municipal ha “rectificat” la posició que tenia sobre els deutes amb la Generalitat. Pel que fa al compte general de 2013, però, el regidor socialista Joan Trullén ha sentenciat que la gestió del govern “no defensa l’interès general dels barcelonins i barcelonines”, ja que “guarda al calaix” 140 milions d’euros de superàvit que, considera, s’haurien d’haver gastat en polítiques socials, en R+D+I o a mantenir el model de gestió dels aparcaments.

El grup d’ICV-EUiA, en canvi, ha votat en contra de l’aprovació de la memòria econòmica tant de 2012 com de 2013. En paraules de Joaquim Mestre, “no entenem que, quan es produeixen més ingressos, no s’aprovin més despeses per fer front a la situació que es viu a la ciutat”. Mestre, a més, ha insistit que “la gestió pressupostària d’aquest govern municipal està en precari”.

El grup d’Unitat per Barcelona s’ha abstingut en les votacions dels dos comptes generals com també va fer l’any passat. El president del grup municipal, Jordi Portabella, ha argumentat la seva abstenció perquè “no han trobat irregularitats”, però ha criticat que l’exercici de 2013 es tanqui amb tant superàvit. “Els diners al camp i no al banc”, ha sentenciat.

El regidor del Partit Popular, Xavier Mulleras, ha criticat durament el canvi de posició del PSC pel que fa a la liquidació de 2012. Un canvi que, segons Mulleras, no es produeix “per cap raó pressupostària sinó amb una perspectiva electoral.”

Els comptes generals de 2012, doncs, s’han aprovat gràcies al vot de qualitat de l’alcalde després d’un empat en la votació amb 14 vots a favor, 14 en contra i 13 abstencions. No s’han aprovat, en canvi, la liquidació de 2013, ni la memòria econòmica de B:SM corresponent al mateix any.