CARLES PUIGDEMONT, president de la Generalitat "Volem i tenim el dret a decidir. L'any que ve serà, doncs, clau perquè els catalans i les catalanes decidirem lliurement el nostre futur en un referèndum legal i vinculant. Legal perquè es convocarà d'acord amb el mandat de les lleis i vinculant perquè el resultat que decidiu vosaltres, els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, serà el que el govern i el Parlament hauran d'aplicar sense dilacions ni excuses." "Hem sabut teixir consensos amplis a Catalunya al voltant del referèndum, com es va demostrar a la reunió de la setmana passada al Parlament, però encara no hem rebut resposta a la mà estesa per pactar-lo amb el govern espanyol."

Puigdemont ha explicat que la consulta serà legal perquè “es convocarà d’acord amb el mandat de les lleis” i que serà vinculant perquè el govern i el Parlament hauran d’aplicar el resultat “sense dilacions ni excuses”.

El president ha insistit en “la mà estesa” per pactar el referèndum amb el govern espanyol. Ho ha dit unes poques hores després que el president espanyol, Mariano Rajoy, assegurés una vegada més que no autoritzarà el referèndum. També ha deixat clar que la seva oferta de diàleg no ha tingut cap resposta per part de Madrid.

Al discurs, Puigdemont també ha parlat de l’economia que -diu- va millor perquè “el 2016 ha estat el millor any en creixement econòmic i creació d’ocupació des de l’inici de la crisi”. A més, ha destacat que “s’està fent un gran esforç per posar l’accent en la innovació en tots els àmbits” com la salut, l’ensenyament i el món empresarial. També ha fet un esment a la lluita contra el canvi climàtic per avançar en “el paradigma de més creixement, menys emissions”.