SILVIA VÁZQUEZ advocada "Hem fet un recurs d'alçada a l'Ajuntament presentat en temps i forma i ara estem a l'espera que resolgui. Esperem que reconsideri la conducta perquè hi ha arguments legals." MARIA ASSUMPCIÓ VILA síndica de greuges de Barcelona "Les multes una a una doncs potser tenen un sentit, totes juntes pensem que estan desproporcionades. L'import de 155.000 euros realment impressiona perquè és l'import que pot costar avui dia un pis a Barcelona."

Miguel Romero va començar a intuir que alguna cosa passava quan es va assabentar que li havien embargat la furgoneta per impagament de multes. Certament, no eren bones notícies: tenia pendent saldar les sancions de fins a 50o euros que li havien imposat: 302 en total, i ell ni ho sabia. Segons justifica, els canvis constants de residència han impedit localitzar-lo. Ni tan sols estava empadronat perquè, en alguns casos, havia conviscut amb altra gent en immobles on constava que vivien ja el màxim de persones permeses. Per això, assegura, no l’havien autoritzat a registrar-s’hi.

L’advocada de Romero, Sílvia Vázquez, hi ha presentat un recurs perquè entén que s’ha incomplert el principi de proporcionalitat (la multa, diu, no s’adequa al tipus d’infracció) i perquè en aquests casos, assegura que s’agrupen les sancions en una de conjunta, cosa que no ha passat. Per tot plegat afirma que es va produir una “indefensió” del seu client, ja que ignorava la persecució de la qual estava sent objecte. Com que no va rebre cap notificació, no va poder efectuar algun pagament de manera immediata i veure així reduïda a la meitat la sanció. O, directament, no va posar fre a aquesta activitat, penada per l’ordenança del civisme i la convivència. En altres poblacions on també va enganxar cartells, el van advertir “in situ” o bé trucant-lo al telèfon que constava en l’anunci. Però no en el cas de Barcelona. L’advocada admet que Romero, que és vidu i té a càrrec dos adolescents, està “abatut” perquè viu de lloguer i la seva pensió, que no arriba als 1.000 euros mensuals, li impossibilita satisfer les arques municipals.

Aquest dijous, representants legals de l’afectat s’han trobat amb la síndica de greuges, Maria Assumpció Vilà, qui s’ha compromès a estudiar el cas després d’acceptar-lo a tràmit. Vilà, que ja ha demanat a l’Ajuntament l’expedient amb tota la documentació, ha reconegut que la multa és “desorbitada” i que li han arribat casos similars que s’han resolt favorablement, per la qual cosa confia a trobar una solució.

Incompliment sistemàtic de les ordenances

L’Ajuntament de Barcelona ha emès un comunicat on assegura que el 9 d’abril de 2010, agents de la Guàrdia Urbana van imposar la primera sanció “per escampar fulletons al districte d’Horta-Guinardó” i la van entregar “en mà”. Els agents asseguren que l’acusat es va negar a signar-la i que es va identificar amb el seu DNI. La següent denúncia va arribar el 20 d’abril i també es va entregar en mà, quan els agents el van trobar enganxant cartells al mobiliari urbà; asseguren que tampoc va voler signar la denúncia.

La versió municipal assegura que l’home va vulnerar les ordenances durant els anys 2010, 2011, 2012 i 2013, acumulant diverses denúncies per infracció de la normativa de convivència. Asseguren que han intentat fer-li arribar les notificacions, però no ha estat possible per no poder-lo localitzar en cap dels domicilis que figuraven als registres públics. Les notificacions se li van fer efectives quan el ciutadà va anar a l’Institut Municipal d’Hisenda per pagar l’impost de circulació del seu vehicle.

El gerent de l’Institut Municipal d’Hisenda, Antoni Rodríguez, ha dit que estudiaran possibles fraccionaments en el pagament de la multa: “ens emmotllem al pagament de la millor manera possible, és a dir amb això parlant ens hi podem entendre”, ha dit.