Junts per Catalunya i la CUP no apostaven per ajornar el ple d’investidura que fins aquest dimarts al matí estava previst per a les 15 h. Segons fonts de la formació de Carles Puigdemont, “es donen les condicions polítiques per fer el ple”, però valoren positivament que el president del Parlament, Roger Torrent, “es comprometi públicament a no presentar ni proposar cap altre candidat alternatiu”. La CUP lamenta que es faci qualsevol “concessió a l’Estat”.

Les mateixes fonts han confirmat que la decisió d’ajornar el ple “no ha estat consultada ni comunicada prèviament” amb JxC. Segons ERC, Torrent ha trucat repetidament, fins a quatre o cinc vegades, a Puigdemont però no ha pogut parlar-hi.

Des del grup de Junts per Catalunya, Elsa Artadi ha insistit que aquest dimartas “les garanties per fer el ple es compleixen” i hi afegit que “ens consta que la gent és al carrer i sabem que tenim els vots” per investir Carles Puigdemont com a president. Artadi també ha recordat que “per damunt de tot hi ha la voluntat popular i la sobirania del ple”. De al seva banda, el portaveu del grup, Eduard Pujol, ha insistit en celebrar el ple aquest dimarts a la tarda i ha dit que no hi ha cap altre escenari possible que estar units.

Des de la CUP, Carles Riera ha insistit que el ple d’investidura s’havia de fer aquest dimarts i ha lamentat que es faci qualsevol “concessió a l’Estat”. Per a Riera “avui per avui tot està en l’aire” perquè la suspensió del ple -diu- també comporta que queda “ajornat i en suspens” l’acord sobre el programa de govern que estaven tancant amb JxC i ERC.

Per a Riera, l’ajornament de la sessió plenària “significa la submissió a l’estat i l’acatament al TC” la qual cosa considera que “és incompatible amb la democràcia. amb el que el poble va expressar el 21-D i la sobirania del nostre Parlament”. Per al líder cupaire “encara som a temps” i demana al Torrent i a la Mesa que rectifiquin i es faci el ple. En aquest sentit ha anunciat que a l’hora marcada d’inici del ple els quatre diputats cupaires estaran asseguts als seus escons. També ho ha anunciat Junts per Catalunya.

Els diputats de la CUP ocupen els seus llocs a l’hemicicle

A les 15 h, l’hora en què estava previst començar el ple d’investidura, els diputats de la CUP han entrat a l’hemicicle i han ocupat els seus seients durant uns segons com a senyal de protesta contra l’ajornament de la sessió després de les mesures cautelars dictades pel Tribunal Constitucional.