És l’enèsim compte enrere d’aquest procés en què s’han succeït les decisions transcendentals. Carles Puigdemont es debat, ara, entre tornar a Catalunya per ser investit president, com es va comprometre en campanya, tot i el risc que el detinguin de forma immediata, o bé renunciar com a candidat a favor d’un altre presidenciable. El seu advocat, en una entrevista a RAC1, ha assegurat que té “la valentia suficient per presentar-se i deixar-se empresonar” si considera que això és “el més convenient per a la causa que defensa”.

Sobre la condició que va imposar dissabte el Tribunal Constitucional, que la investidura de Puigdemont només pot ser presencial i amb una autorització judicial, el candidat de Junts per Catalunya s’inclina per no complir aquest tràmit. Precisament, Puigdemont, ha presentat davant del Suprem un escrit acreditant la seva condició de diputat, per la qual cosa considera que no li cal cap autorització judicial per ser investit president. Segons ha explicat Alonso-Cuevillas, “és un escàndol, contrari als principis més elementals de l’estat de dret” que  la investidura se sotmeti “a un permís judicial previ”. Per això, cada cop veuen “més lluny” l’opció de demanar autorització al jutge i estan valorant de quina manera hi poden recórrer en contra.

El que sí ha fet Carles Puigdemont és enviar una carta al president del Parlament, Roger Torrent, en què li demana empara. El candidat a presidir la Generalitat argumenta que, amb el reglament de la cambra a la mà, té immunitat i que no pot ser detingut “si no és en cas de delicte flagrant”.

Junts per Catalunya presenta un recurs contra el Tribunal Constitucional

Per la seva banda els diputats de JxCat han presentat un recurs contra l’acord adoptat pel Tribunal Constitucional. Diuen que el tribunal ‘no va acordar l’admissió ni la no admissió a tràmit’ del recurs del Govern, si no que va imposar unes mesures cautelars, que segons ells, son ‘nul•les de ple dret’. Per a JxCat les mesures del TC ‘vulneren drets fonamentals’ perquè no han estat sol•licitades per cap de les parts i ‘envaeixen l’autonomia del Parlament’. També expliciten que la competència per aplicar i interpretar el reglament correspon únicament a la Mesa del Parlament. Per tot plegat demanen que es declari nul•la la decisió del Constitucional i que s’acordi la seva suspensió cautelar fins que no es trameti el recurs. Un cop rebut el recurs, el Tribunal Constitucional ha anunciat que es reunirà aquest dimarts a les 13 hores, només dues hores abans de l’inici del ple, per resoldre sobre la sol·licitud de JxCAT de deixar sense efecte les mesures cautelars.

ERC: “No hi ha pla B. No cedirem a les pressions del TC”

Esquerra Republicana manté el compromís de donar suport a la investidura de Puigdemont. “El poble va escollir un candidat i no hi renunciarem”, ha afirmat Sergi Sabrià, portaveu d’ERC. “Sabem el que ens hi juguem i hem de tirar endavant amb intel·ligència” davant l'”embat més ferotge que mai” de l’Estat i una interlocutòria del TC que qualifiquen d’esperpèntica.

 El govern espanyol, satisfet amb la decisió del TC

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha negat que el Govern se senti desautoritzat per la resolució del Constitucional. Al contrari, assegura que estan “satisfets de complir amb les seves obligacions”. Per la vicepresidenta, “el TC ha dit clarament que Puigdemont ha de posar-se a disposició judicial, i aquest és el camí que ha de seguir: el del Tribunal Suprem”, ha reblat.

Serret, Puig i Ponsatí renuncien a l’escó

Aquest mateix dilluns Meritxell Serret ha renunciat a l’acta de diputada d’ERC, i se suma així a les renúncies que ja van anunciar Lluís Puig i Clara Ponsatí, de Junts per Catalunya, aquest diumenge. D’aquesta manera afavoreixen que el bloc sobiranista tingui majoria en el ple d’investidura previst per aquest dimarts a les 15 h.

El PSC demanarà suspendre la investidura “si no hi ha canvis”

Els socialistes catalans i els comuns demanen que es constitueixi aviat un nou govern a Catalunya. El secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, ha dit que, “si no hi ha canvis”, el partit sol·licitarà formalment “la suspensió del ple i una nova ronda de consultes amb els partits”. Aquests canvis, ha explicat Illa, passen perquè el president del Parlament, Roger Torrent, suspengui el ple o proposi un altre candidat o perquè el jutge Pablo Llarena no autoritzi la investidura de Carles Puigdemont. La portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, comparteixen les paraules del diputat d’Esquerra Joan Tardà: “El nom no és tan important sinó el que durem a terme“.