La reunió de la Mesa també serà l’escenari en què els partits constitucionalistes poden demanar la suspensió de la convocatòria del ple, si no es compleixen els requisits dictats pel TC. En aquest context, el president del Parlament, Roger Torrent podria veure’s obligat a decidir si segueix endavant amb la convocatòria malgrat els advertiments de l’alt tribunal, o si opta per obrir una nova ronda de contactes amb els grups parlamentaris per estudiar si hi ha un candidat alternatiu.

Amb l’objectiu d’esgotar les possibilitats de celebrar el ple amb ajust a la legalitat, JxC ha presentat un recurs davant del Tribunal Constitucional per demanar que es retirin les mesures cautelars contra la investidura de Puigdemont perquè al·leguen que “no s’ajusten a dret”. Per la seva banda, Puigdemont també ha presentat un recurs al Tribunal Suprem explicitant que és un diputat electe amb dret a ser investit i que no necessita l’autorització de cap jutge per exercir els seus drets.

En paral·lel, fins a darrera hora d’aquest dilluns Junts per Catalunya, Esquerra i la CUP han mantingut reunions al Parlament per ultimar un acord d’investidura i sobre el programa de govern, un dels requisits dels cupaires per donar suport a Puigdemont. A la sortida de la reunió, la diputada cupaire Natàlia Sánchez Dipp ha afirmat que “les negociacions avancen de manera positiva” i ha anunciat que aquest dimarts al matí, poques hores abans de l’inici del ple, les trobades seguiran per acabar de tancar “qüestions importants” que encara estan pendents. “En qualsevol cas”, ha dit, “la CUP assistirà al ple convocat per president del Parlament.”

S’esgoten els terminis que fixa el reglament del Parlament

Quan queden poques hores per a l’inici del ple d’investidura, són moltes les incògnites per resoldre i poc temps el que resta abans d’esgotar els terminis. El reglament del Parlament estableix que dimecres és l’últim dia per celebrar el primer ple d’investidura, una sessió en què el candidat ha de ser elegit amb majoria absoluta. Amb la resolució del Constitucional, però, aquest escenari ha quedat enlaire i no queda clar quin és el calendari a seguir. És una situació que no s’havia donat mai i que, segons confirmen fonts del Parlament, no està regulada.