L’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació de Jutges Francisco de Vitoria, Jutges per la Democràcia, el Fòrum Judicial Independent, l’Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l’Associació Professional Independent de Fiscals han signat el comunicat en què es demana la dimissió de Rafael Catalá. Consideren que les seves declaracions són “una temeritat per part de qui exerceix com a ministre de Justícia”. Les entitats denuncien “l’ús de les resolucions judicials per part de l’executiu i la confusió intencionada d’interessos electorals“.

Jutges i fiscals lamenten que el ministre de Justícia hagi “sembrat públicament dubtes sobre la capacitat i condició” de Ricardo González, el magistrat que va emetre el vot particular en la sentència del cas La Manada. En aquest sentit, condemnen “la intromissió de l’executiu” en les tasques exclusives del CGPJ. Per això demanen que Catalá sigui rellevat el càrrec i es col·loqui una altra persona que aposti per “respectar i vetllar pel funcionament de les institucions“.

El CGPJ desmenteix les paraules del ministre Catalá

El Consell General del Poder Judicial ha contradit les declaracions del ministre de Justícia i assegura que no hi ha cap expedient disciplinari obert contra el jutge “en els últims quatre anys”. En una breu resposta publicada després de les declaracions de Rafael Catalá, l’organisme ha volgut deixar clar que “si haguessin existit actuacions disciplinàries al llarg dels seus 32 anys de carrera, els antecedents estarien cancel·lats”, d’acord amb l’article 427 de la Llei orgànica del poder judicial.

Les polèmiques paraules del ministre de Justícia arriben després de les múltiples mostres de rebuig contra la sentència de La Manada: grups municipals i la societat en general han condemnat la resolució judicial. De fet, més d’un milió de signatures demanen la inhabilitació dels jutges. Sobre la sentència també s’han pronunciat diversos juristes que consideren que sí que hi va haver violació i no abús sexual, tal com resol finalment la sentència.