Els partits independentistes han obtingut representació al Parlament Europeu en aquestes eleccions europees, uns comicis que han vist augmentar la participació prop d’un 15 % a Barcelona. Junts per Catalunya ha obtingut dos escons, mentre que la confluència en la qual participava Esquerra Republicana n’ha aconseguit tres. Per tant, els seus caps de llista, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, tenen ara l’opció d’arribar a l’Eurocambra.

Incògnites legals

Precisament, totes dues formacions s’hi han referit. Carles Puigdemont, des de Waterloo, ha dit que no és la primera vegada que lliura una “batalla jurídica” amb l’Estat espanyol i que ja ho tenia previst. Sobre les especulacions de si podrà recollir l’acta d’eurodiputat o no, l’expresident català ho té clar: “L’acta ja la tinc, me la van donar els ciutadans i les urnes, l’Administració només fa el tràmit”, ha dit. Per això s’ha mostrat convençut que el 2 de juliol serà a la seu d’Estrasburg per inaugurar la legislatura europea.

Per la seva banda, la número dos a la llista d’ERC i parella de Raül Romeva, Diana Riba, ha dit que el fet que el cap de llista, Oriol Junqueras, hagi estat escollit mentre és en presó preventiva obligarà a Europa a posicionar-se. “Un pres polític entrarà els propers dies al Parlament Europeu, que per primer cop haurà de veure quin paper té inicialment”, ha dit Riba.

 

Els comuns han millorat els resultats tant a la ciutat com a Catalunya i al conjunt d’Espanya. El número dos d’Unides Podem a les europees, Ernest Urtasun, ha dit que els presos i exiliats al capdavant de les llistes han estat “determinants” per a les formacions independentistes. Així mateix, s’ha mostrat satisfet d’haver aconseguit un dels principals objectius que s’havien marcat: frenar l’augment de l’extrema dreta, després que Vox hagi obtingut tres eurodiputats, molt per sota del que apuntaven les enquestes.