Valoració agredolça i contradictòria de la nit electoral del 26-M a Junts per Catalunya (JxC). La formació ha admès aquest dilluns, en clau municipal, que la pèrdua de la meitat dels vots i dels regidors a la ciutat, en relació amb les eleccions del 2015, s’explica pel fet que “molt vot [de JxC] ha anat a parar a ERC” perquè, ha explicat la número dos, Elsa Artadi, els republicans han concentrat “el vot de canvi”.

Amb tot, Artadi no ha tancat la porta a la candidatura encapçalada per Ernest Maragall, tot el contrari. La número dos de JxC ha allargat la mà a Maragall per oferir-li un pacte “pel canvi i per a la renovació”, ha dit, per formar “un govern que sigui 100 % independentista“. En aquest sentit, ha admès, “ja hi hem parlat”.

Les converses entre postconvergents i republicans, ha explicat la número dos de Joaquim Forn, seguiran les properes hores.

L’altra cara de la moneda

La nota positiva de la nit, en canvi, va ser a les eleccions europees, en què JxC va guanyar tant a Catalunya com a la ciutat. Segons ha explicat aquest dilluns des de Brussel·les l’eurocandidat, Carles Puigdemont, la victòria ha estat malgrat “els il·lusos enterradors” que, segons Puigdemont, “ja se’n poden desdir”. L’expresident de la Generalitat ha criticat que, durant la campanya electoral, JxC ha tingut moltes dificultats “amb la Junta Electoral Central” i també “amb els mitjans de comunicació, en ocasions, hostils”.

Ara, segons Puigdemont, tocarà interpretar el nou mapa independentista a Catalunya. Ha explicat que s’entra “en una fase negociadora [principalment amb ERC] per configurar els nous ajuntaments, els consells comarcals i les diputacions“. Amb tot, JxC també té la vista fixada, un cop passat aquest cicle electoral, a la possibilitat de configurar “llistes unitàries de cares a pròximes eleccions“, ha dit Puigdemont, en referència a una convocatòria electoral eventual per al Parlament de Catalunya.