Les eleccions municipals del 26 de maig del 2019 han deixat uns mapes de distribució de vot força fragmentats. ERC ha guanyat les eleccions a la ciutat, tot i vèncer només a dos districtes. Barcelona en Comú en guanya sis i el PSC i Ciutadans, un cadascun. Repassem les dades més destacades de vot sobre el territori.

Sarrià – Sant Gervasi, l’Eixample i les Corts impulsen la victòria d’ERC

Esquerra Republicana de Catalunya ha estat la força més votada a dos districtes: les Corts i l’Eixample. La victòria en aquest darrer districte, el més poblat de Barcelona, ha estat part de la clau de la primera posició final dels republicans a la ciutat. Un total de 3.705 paperetes han separat ERC del seu competidor, Barcelona en Comú. Els republicans també s’han imposat al districte de les Corts. Aquí la distància amb els comuns —cinquena força— ha estat de 3.629 vots. Els republicans han estat tercera força a Sarrià – Sant Gervasi, però els mals resultats dels comuns en aquest districte els han permès sumar aquí el seu màxim diferencial de vots (5.807). Aquests tres coixins de sufragis han marcat la diferència entre les formacions d’Ernest Maragall i Ada Colau.

Aquest duel particular s’ha traslladat també a la resta de districtes on ERC ha estat segona força: Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Gràcia. En aquest darrer districte, feu històric dels republicans, és on han obtingut el seu percentatge màxim de vot (23,76 %). Tot i això, Barcelona en Comú ha acabat per davant per només 40 vots de diferència.

Les diferències entre ERC i Barcelona en Comú són mínimes als districtes d’Horta-Guinardó (675 vots), Sant Andreu (436 vots), Sant Martí (413 vots) o Sants-Montjuïc (238 vots) i més grans a Ciutat Vella (1.756) i Nou Barris (4.750). En aquest darrer districte és on els republicans han obtingut menys vots (15,97 %). A Sarrià – Sant Gervasi, on ha guanyat Manuel Valls, els republicans avantatgen els comuns de 5.807 vots.

BComú guanya amb claredat a Ciutat Vella però perd a Nou Barris

Els comuns han obtingut el seu millor resultat a Ciutat Vella (27,52 %), districte on ja van guanyar fa quatre anys amb el millor resultat de la ciutat (35,29 %). D’uns comicis als altres, la formació d’Ada Colau s’ha deixat més de 1.900 vots, tot i l’augment de la participació.

Resisteixen com a primera força en quatre districtes on ja van ser primera força el 2015 (Horta-Guinardó, Sant Andreu, Sant Martí i Sants-Montjuïc) i hi han incorporat Gràcia. En aquests cinc districtes, ERC ha passat a ser el seu competidor principal.

Una de les claus de no revalidar la victòria la podem trobar al districte de Nou Barris, on els comuns s’han vist superats pel PSC. Han passat del 33,79 % del 2015 al 22,91 % del 2019. Aquest càstig és rellevant per ser dels districtes més poblats de la ciutat, per darrere de l’Eixample.

El pitjor percentatge dels comuns l’han obtingut a Sarrià – Sant Gervasi, on amb prou feines han superat el 10 % dels sufragis.

El PSC recupera Nou Barris

Una de les sorpreses de la nit és el tomb electoral del PSC a un dels seus feus històrics, el districte de Nou Barris. Els socialistes recuperen terreny respecte al 2015, quan van ser segons amb menys de la meitat del vot dels comuns (16,28 %). Aquest 2019 tornen a ser primers a Nou Barris amb el 28,03 % dels sufragis, una victòria important que explica, en part, els bons resultats de la formació que lidera Jaume Collboni. Els socialistes són tercera força a Ciutat Vella, l’Eixample, Horta-Guinardó, les Corts, Sant Andreu, Sant Martí i Sants-Montjuïc, i han obtingut el seu pitjor resultat a Gràcia (12,81 %).

Ciutadans guanya a Sarrià – Sant Gervasi

La formació de Manuel Valls ha estat la més votada al districte de Sarrià – Sant Gervasi, on ha obtingut pràcticament un de cada quatre vots emesos (24,42 %). El segon graner de vot de Ciutadans és el districte de les Corts (18,53 %), seguit de Nou Barris (13,31 %) i l’Eixample (12,23 %). On la llista de Manuel Valls ha estat menys votada és el districte de Gràcia, on ha obtingut el 9 % dels sufragis emesos.

Junts per Catalunya ha obtingut més vots en els seus quatre feus tradicionals: Gràcia, l’Eixample, les Corts i Sarrià – Sant Gervasi. I és aquí on ha tret els seus millors resultats: la llista de Joaquim Forn ha arribat al 17,60 % dels sufragis. El segueixen les Corts (14,76 %), l’Eixample (13,54 %) i Gràcia (13,01 %). A la cua, un feu tradicionalment difícil: el districte de Nou Barris, amb només el 4,55 % dels vots.

El PP de Josep Bou ha obtingut els seus millors resultats a Nou Barris, amb el 6,72 % del vot, seguit de prop de les Corts (6,59 %) i Sarrià – Sant Gervasi (6,44 %). Més enllà d’aquests tres districtes, a la resta no ha superat el 5 %. A Gràcia ha caigut fins al 3,36 % i s’ha vist superat per la CUP i Barcelona És Capital.

La CUP i Barcelona És capital no han superat el llindar del 5 % i queden fora del consistori. Totes dues formacions han obtingut al districte de Gràcia el seu sostre de vots (6,16 % la CUP i 5,72 % BCAP). Els d’Anna Saliente han marcat el mínim a Sarrià – Sant Gervasi (2,35 %) mentre que els de Jordi Graupera ho han fet a Nou Barris (1,43 %).