El guanyador de les eleccions, el republicà Ernest Maragall, ha dit en la compareixença d’aquest dilluns per valorar els resultats del 26-M que l’opció més preferible per a ERC seria “un govern ampli amb JxC i comuns”. Un escenari, ha reconegut, “complex” perquè les dues forces han manifestat “la incompatibilitat” per anar juntes.

El candidat d’ERC, creu que aquesta fórmula permetria avançar cap a “la llibertat dels presos, el retorn dels exiliats i l’autodeterminació”, i combinar-ho “amb la resolució de les urgències de la ciutat”.

Vista la dificultat que aquesta majoria que proposa s’acabi complint, Maragall no ha aclarit amb qui prioritzaria un possible pacte de govern a l’alcaldia, si amb Junts per Catalunya o amb Barcelona en Comú. Ha explicat que té la intenció de visitar properament Joaquim Forn a la presó de Soto del Real per parlar amb ell “del futur de Barcelona”, però també ha assegurat que obrirà el diàleg amb els comuns i Ada Colau per veure, ha dit, si poden treballar “pels grans objectius de ciutat” que comparteixen.

Com ja va fer durant la campanya, el republicà ha reiterat que hi ha la possibilitat que acabi governant en solitari, buscant acords puntuals.

Maragall, ha valorat la possibilitat que hi hagi un pacte alternatiu entre comuns, PSC i Barcelona pel Canvi – Ciutadans, com una opció “inversemblant que no té recorregut polític, d’una heterogeneïtat contradictòria”.