El president d’Esquerra Republicana (ERC), Oriol Junqueras, ha ofert una conferència política al Sant Jordi Club aquest dimarts davant de 2.500 persones. Per fer el discurs, s’han projectat imatges d’ell en mítings anteriors que simulaven ser un holograma. Mentrestant, el seu germà, Roger Junqueras, ha llegit una carta del líder republicà.

A través del seu germà, Junqueras ha dit que és independentista des que té ús de raó i ha fet una reflexió de la seva trajectòria professional com a historiador, polític i des d’un punt de vista personal. També s’ha refermat en la idea que continuaran lluitant perquè Catalunya esdevingui una república catalana malgrat que el judici de l’1-O ha vaticinat que serà dur.

Junqueras holograma sant jordi

Abans ha intervingut des de Suïssa, i amb un vídeo, la seva companya de partit, Marta Rovira, que ha recordat com es van conèixer i també ha assegurat que el compromís per constituir la república catalana segueix intacte i més ferm que mai. La secretària general d’ERC ha reivindicat la figura dels líders republicans que van impulsar l’1-O: “Ho tornaria a fer”.

A l’acte també hi ha participat el president del Parlament, Roger Torrent, qui ha assegurat que Catalunya assolirà la independència, i el vicepresident del govern català, Pere Aragonès. Aquest últim ha dit que durant el seu temps a presó, Junqueras s’ha fet més fort i alhora ha fet més forta ERC.

La conferència ha tingut a les portes del judici de l’1-O, que encara no se sap quan se celebrarà. El que sí que n’ha transcendit és que els presos es traslladaran a Madrid l’1 de febrer.

Maragall fa una crida perquè Barcelona sigui referent de la llibertat

Junqueras també ha parlat de Barcelona a través de l’alcaldable d’ERC per Barcelona. Ernest Maragall ha llegit una carta escrita per Junqueras i ha recordat el paper de la Barcelona republicana dels anys 30 i ha defensat la necessitat que Barcelona torni a ser “un referent mundial de la lluita per la llibertat” i una “referència de la lluita antifeixista”.