La Crida Nacional per la República ha celebrat aquest dissabte el congrés constituent per escollir els membres dels òrgans de govern. Després d’una jornada de votacions, s’ha escollit Jordi Sànchez i Antoni Morral, l’exdirigent d’Iniciativa per Catalunya i diputat de Junts per Catalunya, com a president i secretari general de la Crida, respectivament. Tots dos han estat escollits per 2.417 vots.

Dues llistes per conformar l’òrgan directiu de la Crida

Al congrés, que s’ha celebrat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), s’hi han pogut votar dues llistes, que són complementàries. La llista oficialista i la que ha obtingut més representants ha estat l’encapçalada per Jordi Sànchez, i  Antoni Morral, que aposta per implementar l’associació al territori i ser una eina clau per fer efectiu el mandat de l’1-O. Però no ha estat l’única candidatura que s’ha presentat: l’exregidor de CiU a Sant Cugat del Vallès, Jordi Ferrés, i l’escriptor Oriol Izquierdo han impulsat una candidatura complementària.

A la votació, la llista oficialista ha estat la que ha obtingut millors resultats. Les conselleres Laura Borràs i Elsa Artadi han estat les que han tingut més vots a la nova direcció, amb més de 2.200 vots cadascuna. Seguides per Gemma Geis, Pilar Calvo i Marina Geli. El govern de la Crida estarà conformat per altres noms com l’alcalde d’Esquerra República de Montblanc, Pep Andreu, o l’exsocialista Ferran Mascarell. Finalment, només dos membres de la candidatura complementària han obtingut prou suport i formaran part de l’òrgan directiu. Són Gerard Sesé i Rosario Palomino.

Una crida a la unitat

“Unitat, llibertat i república”. Aquesta és la fórmula guanyadora que ha proposat el president de la Generalitat, Quim Torra, per aconseguir la República. És la recepta que al seu entendre va fer possible el referèndum de l’1 d’octubre. Torra ha intervingut al tram final del congrés constituent de la Crida Nacional per la República, impulsada conjuntament amb Carles Puigdemont i Jordi Sànchez. En el seu discurs, el president també ha reclamat una llista unitària per aconseguir l’alcaldia de Barcelona.

Quim Torra a la crida

Però Torra no ha estat l’únic que ha donat importància a la unitat. Un cop ha estat proclamat, el secretari general, Antoni Morral, ha anunciat que la crida no es presentarà a les eleccions municipals, però ha assegurat que faran tot el que estigui al seu abast perquè hi hagi candidatures unitàries arreu del territori. “Aquelles alcaldies que no tinguin un govern sobiranista perquè no fem tot el que estiguin al nostre abast per guanyar-les? Per què no anem junts?” s’ha preguntat Morral, que ha anat més enllà i també ha demanat unitat per a les eleccions europees.

Encara que Morral ha admès que la unitat no és sempre fàcil d’aconseguir, sinó al contrari, hi ha dificultat. Però, precisament per això, considera que és imprescindible forjar la unitat des de baix.

Jordi Sànchez també ha parlat en la mateixa direcció. “No venim a substituir els partits, però sí a prendre partit per reforçar la unitat del sobiranisme”, ha remarcat Sánchez des de la presó de Lledoners a través d’una carta llegida per l’actor Joan Lluís Bozzo. El president de la Crida ha demanat unir persones i no sigles per superar tots els esculls que hi hagi en el camí per la República.

Puigdemont també ha parlat des de Waterloo, des d’on ha fet una crida a tots els ciutadans que creguin que s’ha d’anar units per la independència, se sumin a la nova organització. Encara que en aquest cas, Puigdemont ha centrat el seu discurs en el paper polític que ha de tenir la Crida els pròxims mesos. Ha parlat d’una “actitud Crida”, que el seu entendre no té a veure amb ideologies sinó en la manera de fer de l’1 d’octubre.

La Crida aprova convertir-se en un instrument polític per la República

Aquest dissabte al matí, els associats de la Crida presents al congrés han votat a favor de la ponència organitzativa, per convertir-se en un instrument polític amb l’objectiu de “proclamar la República Catalana mitjançant mètodes exclusivament pacífics i democràtics”.

La ponència que s’ha aprovat amb 2.125 vots a favor, 11 en contra i 63 abstencions, afirma que l’associació es dissoldrà amb la independència. En principi començaran actuar com associació, encara que serà la nova direcció qui decidirà si s’acaben activant com a partit.

Pols entre la Crida Nacional i el PDeCAT

La votació conclou el procés fundacional d’aquest moviment polític, que va començar el 27 d’octubre passat, i que ha estat impulsat per l’expresident Carles Puigdemont, l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra.

Quim Torra

Puigdemont va anunciar la Crida Nacional com un moviment transversal per aglutinar les forces independentistes, però ERC i la CUP se’n van desmarcar des del principi i els posicionaments dels membres del PDeCAT estan dividits. La Crida s’ha constituït com associació però també s’ha registrat com a partit polític al Ministeri de l’Interior i no es descarta que pugui presentar-se a les properes eleccions.

De fet, la llista oficialista de Jordi Sànchez inclou càrrecs electes del PDeCAT, com Elsa Artadi o Damià Calvet, mentre que altres membres demòcrates no s’han adherit al moviment, que va néixer amb l’objectiu d’assolir la república catalana.