La irrupció del partit d’ultradreta Vox a l’escenari polític estatal ha generat nombroses reaccions entre les entitats que lluiten contra el feixisme i el racisme. Aquest dissabte s’han reunit a l’Espai Jove la Fontana en una trobada estatal per reflexionar sobre els ingredients que han conduït a l’ascens d’aquesta formació i pensar estratègies per combatre-la.

El portaveu de la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme, David Karvala, ha explicat que les mostres de rebuig veïnal a les convocatòries del partit ultradretà, com la que es va fer a Sarrià fa unes setmanes, són clau per evitar que els seus discursos es propaguin. També proposen fer activisme a les xarxes i repartir octavetes. Karvala ha apuntat que l’any 2010 van repartir 120.000 fulls informant de qui era Plataforma per Catalunya i assegura que “els vam aturar i ara estan pràcticament liquidats”.

Els moviments feministes també consideren urgent aturar la ideologia de Vox i demanen no fer “ni un pas enrere”. Des de Ca la Dona, Montse Cervera proposa introduir aquesta lluita en xerrades de temes transversals com el racisme, la precarietat o la violència.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Manifestació contra el feixisme a Barcelona el 23 de març” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/manifestacio-antifeixista-mundial-23-marc-barcelona/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

 

Per què puja Vox?

David Karvala ha atribuït l’auge del partit ultradretà a motius diversos. Creu que el descontentament per part de molts ciutadans amb la situació política i econòmica ha fet que reculli vots. Karvala pensa, a més, que molts mitjans de comunicació han fet d’altaveu d’aquesta formació quan encara no tenia representació institucional. I ha afegit que també hi té culpa el fet que altres partits copiïn el discurs de Vox.

Protesta internacional contra la ultradreta

En les jornades també s’ha constatat que l’augment dels moviments d’extrema dreta no és un fet exclusiu de Catalunya sinó que és una tendència arreu del món. Ara bé, des de la UCFR veuen amb esperança que en paral·lel a aquesta pujada han sorgit moviments antifeixistes que han convocat una mobilització internacional el dia 23 de març.