L’alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha reivindicat la seva candidatura com l’opció política que ofereix “més estabilitat i confiança” al sector econòmic. Ho ha dit en una conferència al Cercle d’Economia en el marc de les eleccions municipals 2023 en què s’ha compromès a treballar un acord amb l’Estat i la Generalitat per fer possible el retorn de les empreses que van marxar de Barcelona i Catalunya durant el procés.

“Barcelona i Catalunya han de recuperar la potència econòmica i financera”, ha afirmat Collboni, que ha dit que això es pot aconseguir si tornen les seus socials de les empreses que van marxar. L’alcaldable socialista ha apuntat que “cap altre candidat” no pot garantir la confiança i estabilitat que ofereix un govern liderat pel PSC. “No la pot oferir Junts i el candidat Xavier Trias”, ha assegurat.

“Tancar el cercle del procés”

Jaume Collboni ha explicat que el retorn de les empreses que van deixar Catalunya els mesos previs al referèndum de l’1 d’octubre del 2017 seria “un senyal inequívoc que tanquem el cercle de les conseqüències del procés sobre l’economia barcelonina”. El candidat del PSC ha admès que pot ser una tasca difícil, però que farà “un primer gest” si arriba a l’alcaldia oferint un pacte a l’Estat i la Generalitat perquè facilitin el retorn de les empreses.

En la conferència, Collboni ha destacat algunes dades econòmiques, com ara el PIB del 2022, que va créixer un 5,1 % a Barcelona, “una xifra molt respectable i molt millor que altres ciutats de l’estat”. També ha defensat l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat per garantir la connectivitat. “Els qui diuen que no ens han d’explicar quina alternativa tenen, perquè al darrere hi ha un discurs de decreixement econòmic”, ha reblat el candidat del PSC.

En el torn de preguntes dels assistents, Collboni ha explicat que posarà tres condicions a l’hora de teixir pactes postelectorals (la lleialtat amb l’Estat i Europa, el compromís amb el creixement econòmic i garantir que no hi haurà retallades) i s’ha pronunciat sobre què farà si no guanya les eleccions del 28-M:

Si no guanyo, em quedaré a l’oposició; no me n’aniré a casa com han dit que faran altres candidats”
Jaume Collboni, candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona

Ni peatge urbà ni pacificar més carrers

També en el torn de preguntes, el candidat del PSC ha rebutjat la implantació d’un peatge d’entrada a la ciutat com reclamen algunes entitats. Collboni ha dit que pagar per aparcar a la ciutat ja és “el gran peatge a l’ombra” i que posar-ne un altre no és “just o eficient”. També ha descartat fer més transformacions de carrers com la que s’està fent a Consell de Cent amb la superilla de l’Eixample.

“Hem de pacificar més carrers els propers anys? No. Primer hem de pair el que s’ha fet”, ha sentenciat Collboni, que ha exposat el seu pla per recuperar 30 interiors d’illa de l’Eixample per guanyar espai verd. El candidat ha defensat la connexió del tramvia per la Diagonal —qüestionada per algun dels assistents— i ha recordat que l’exconseller Damià Calvet, ara a la llista de Trias, va signar perquè l’obra tirés endavant.