L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha pronunciat aquest dimarts la seva primera conferència des que va ser investit. L’ha fet al Cercle d’Economia, davant de representants del sector a la ciutat i des d’on ha ofert diàleg i confiança als empresaris: “Farem del diàleg i de la normalitat institucional la nostra divisa”. Collboni ha escenificat, així, l’obertura d’una etapa de col·laboració publicoprivada amb el seu mandat i ha insistit que “el diàleg i l’acord no són signe de feblesa, sinó de fortalesa”.

En aquest sentit, l’alcalde ha anunciat que el 22 de novembre convocarà els sindicats CCOO i UGT i les patronals Pimec i Foment del Treball en el marc que ha batejat com a “Diàleg social Barcelona”. Una iniciativa que, ha dit, ha de servir per “canalitzar la participació dels agents econòmics i socials” a l’hora d’encarar i debatre “els reptes que té la ciutat a mitjà termini”. Dins del Diàleg social Barcelona s’han de tractar qüestions com la mobilitat, l’urbanisme i l’estratègia econòmica de la ciutat.

En habitatge: reformular la mesura del 30 %

En aquest cas no hi ha posat una data, però Collboni ja ha avançat que engegarà els engranatges perquè l’Ajuntament de Barcelona “flexibilitzi” una de les mesures estrella del govern d’Ada Colau: la reserva del 30 % per a habitatge protegit en les noves promocions que es fan a la ciutat. La proposta del socialista és que, en comptes d’haver de reservar tant sí com no un 30 % dels pisos nous a habitatge protegit, els promotors puguin fer una compensació econòmica al consistori perquè “l’Ajuntament tinguem els fons” per aconseguir habitatge protegit al centre de la ciutat, a la trama ja consolidada.

De fet, durant l’últim mandat el PSC ja s’havia desmarcat dels seus socis de govern —els comuns d’Ada Colau— per aquesta mesura. Aquest dimarts, davant dels representants del sector econòmic, Jaume Collboni s’ha negat a fer de l’habitatge “una arma llancívola” i s’ha mostrat convençut que “podrem arribar a un acord amb els promotors privats i els grups de l’oposició” per reformular la mesura del 30 % de l’habitatge.

Sense pressa per ampliar el govern

Després de la seva intervenció inicial, la conferència al Cercle d’Economia ha agafat forma de col·loqui amb gent del públic. Un dels participants ha preguntat a l’alcalde per les seves prioritats a l’hora de teixir pactes de govern i Collboni ha insistit que la seva prioritat és articular “una majoria progressista” amb els comuns —que el van votar a la investidura—, tot i que també vol aconseguir acords amb TriasxBCN i altres forces de l’oposició. Tot i així, ha assegurat que “no hi ha pressa” i que vol “el temps raonable per prendre la millor decisió per a la ciutat”.

L’alcalde ho ha dit, precisament, a pocs metres de Xavier Trias, que ha seguit la conferència des de la segona fila del públic. Entre els assistents també hi havia tres tinents d’alcaldia del govern de Collboni —Albert Batlle, Maria Eugènia Gay i Jordi Valls— i altres cares destacades com l’exalcalde socialista Narcís Serra, l’advocat i polític Miquel Roca, Pau Relat —president de Fira de Barcelona— i Pere Navarro —president del Consorci de la Zona Franca.

xavier trias
Xavier Trias, a la segona fila del públic durant la conferència de Jaume Collboni al Cercle d’Economia