neteja grafits

La Comissió d’Urbanisme de setembre —la primera del mandat— ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups (excepte Vox, que s’ha abstingut) adjudicar el contracte per netejar pintades a l’espai públic entre els anys 2024 i 2026. L’encarregada d’aquestes tasques serà la unió d’empreses de Fomento de Construcciones Catalanas (FCC) i Eurocatalana, que era l’empresa que feia la neteja de grafits fins al moment. El contracte té un pressupost de 16 M €.

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Laia Bonet, ha assegurat que el contracte dotarà l’Ajuntament de Barcelona de “moltes més eines per intervenir de manera més eficaç en tots els elements de l’espai públic”, ja que el nou servei també inclourà la neteja d’aquelles pintades que s’hagin fet a edificis patrimonials (amb catalogació B, C i D) i al mobiliari urbà. Això el diferencia del contracte de neteja vigent, que no elimina els grafits fets en bancs, senyals de trànsit, plaques de noms de carrer… També s’ampliarà el nombre de treballadors fins a 131.

Francina Vila (TriasxBCN) ha demanat al govern del PSC que demostri “lideratge” per “combatre la percepció de degradació”, Juan Milián (PP) ha confiat que “la ciutat torni a brillar” i Guille López (BComú) ha acusat el govern de Jaume Collboni d’apropiar-se d’iniciatives de l’anterior govern: “Hi han posat un llacet i han fet una campanya de màrqueting”. ERC només ha expressat el vot a favor i Liberto Senderos (Vox) ha reclamat al govern ser “bel·ligerant” en la identificació dels qui facin pintades.