Aquesta setmana Barcelona posa en marxa la segona fase del nou contracte de neteja i completa el desplegament a tota la ciutat. A partir d’ara el servei s’implantarà de forma gradual a Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. Això vol dir que a partir d’aquest dimecres, 14 de setembre, es començaran a canviar 12.600 contenidors i s’hi incorporan 534 vehicles. A la resta de districtes el servei es va implantar en la primera fase.

Més neteja i un servei adaptat als barris

Segons el govern municipal, el nou contracte suposa un augment de la neteja viària, però els canvis no afecten només la freqüència de pas, perquè també s’adapta el servei a la morfologia de cada barri, després d’analitzar les casuístiques i les demandes dels veïns de cada zona.

A banda, també s’han ajustat els horaris amb més neteja en torn de tarda i festius per adaptar-se als usos de l’espai públic. També hi ha més personal, més tecnologia controlar-ho i vehicles més sostenibles.

El 67 % dels vehicles nous són elèctrics i silenciosos

Un servei adaptat als barris vol dir també que la maquinària nova es diversifica. Per exemple, es fan servir escombradores més petites per als carrils bicis; carretons elèctrics autopropulsats perquè els operaris puguin treballar més còmodament als barris amb pendent, i vehicles més petits als carrers estrets dels nuclis antics.

També s’ha aprofitat la renovació de la flota per fer el canvi cap a un model elèctric, que passa del 20 % de vehicles elèctrics a un 67 % amb el nou contracte de neteja. Aquests equips també milloren el confort acústic perquè estan insonoritzats.

Recollida selectiva i equip d’informadors

El nou contracte també aposta per la recollida selectiva amb un model de distribució dels contenidors de residus per agrupar totes les fraccions en una ubicació, sempre que sigui possible. També es desplega un equip d’informadors per sensibilitzar i fer pedagogia per evitar les males pràctiques.

Alhora, està previst fer una campanya informativa als cinc districtes per explicar el desplegament del nou servei i a partir de l’octubre es faran comissions de seguiment als barris per avaluar-ne el funcionament i millorar el servei.

Una inversió de 2.3000 M €

Aquest és el contracte més gros de l’Ajuntament, amb una inversió de 2.300 M € per als propers vuit anys, amb un increment de 400 persones en els equips de neteja, que arribaran als 4.400 treballadors.