L’inici de les obres del nou col·lector de Vila i Vilà és imminent. L’actuació començarà dilluns que ve, 20 de novembre, tindrà una durada d’almenys 31 mesos i, per tant, s’allargarà fins al 2026. Es tracta de la tercera fase dels treballs per augmentar la capacitat hidràulica i de drenatge de la xarxa a la zona del Paral·lel. L’objectiu és resoldre els problemes d’inundacions que es produeixen quan hi ha episodis de pluges torrencials.

Abans, a la primera de fase, ja es va reforçar el drenatge de la ronda de Sant Pau i ampliar el dipòsit freàtic de la plaça de la Bella Dorita, i a la segona, es va crear una nova xarxa de clavegueram també al carrer de Vila i Vilà, entre els carrers de Carrera i Palaudàries.

La capacitat hidràulica augmentarà de 35 a 50 m³

El nou col·lector al carrer de Vila i Vilà tindrà un diàmetre de 2,7 metres i una longitud 500 metres. Es construirà en paral·lel a l’existent. El desdoblament permetrà augmentar la capacitat de drenatge de l’actual infraestructura, que pot absorbir un cabal màxim de 35 m³ per segon, fins als 50 m³.

“Caldria una superpluja, molt extraordinària” perquè es repetissin les inundacions, ha afirmat el director de Projectes i Obres de Barcelona Cicle de l’Aigua, Alejandro Ortiz.

Una inversió de 19 M €

En concret, s’actuarà al tram comprès entre el carrer de Palaudàries i la plaça de la Bella Dorita. L’actuació es dividirà en dues fases. A la primera, de 10 mesos, s’hi faran els treballs previs per desviar els serveis afectats. La segona és la més complexa i inclou la construcció del nou col·lector, la millora de l’actual, i la creació d’un mur de contenció de terres.

També caldrà fer les connexions amb altres col·lectors i la reurbanització d’una superfície de més de 9.000 m2. El projecte suposa una inversió de 18,85 milions d’euros.

Afectacions al trànsit

Les obres comportaran restriccions al trànsit, les més importants mentre s’executi la segona fase, és a dir, la creació del mur de contenció de terres, la millora del col·lector existent i la construcció de la nova infraestructura.

Durant els treballs es deixarà un sol carril de circulació al carrer de Vila i Vilà i se’n veurà afectada una parada del bus de barri 121, que es traslladarà provisionalment. Segons el govern municipal, en tot moment es garantirà l’accés als pàrquings del tram afectat.

Adaptació al canvi climàtic

Ortiz ha assegurat que es tracta d’una “actuació cabdal” dins Pla director integral del sanejament de Barcelona, per tal d’adaptar la ciutat i el sistema de clavegueram a episodis de precipitacions excepcionals. “Això ens ajudarà a tenir una infraestructura molt més resilient al canvi climàtic”, ha defensat.

Ara bé, també ha admès que es tracta d’una obra complicada d’executar perquè cal intervenir al subsòl: “Estem parlant d’un carrer molt petit, ple de serveis, amb trànsit rodat i metro”. Per això, ha assegurat que cal fer una feina d’una “precisió mil·limètrica” i que la previsió de 31 mesos d’obres podria allargar-se.