Com està políticament, civilment i judicialment el nostre país un any després de l’1 d’octubre? N’hem parlat amb el professor de Ciència Política a la UB, Xavier Torrens; la politòloga i periodista Magda Gregori, i el doctor en dret i advocat penalista Marc Molins. Han parlat de la internacionalització del conflicte català gràcies als fets ocorreguts l’1-O, el fet que encara falta perspectiva per entendre bé què va passar aquell dia, quines en són les conseqüències i com aquesta data ha traspassat els partits i les institucions gràcies a la mobilització ciutadana.

Xavier Torrens ha afirmat que en aquest any els polítics han estat incapaços de trobar solucions. Torrens ha afegit que alguns han despertat d’un somni i d’altres d’un malson i ha enumerat els errors que segons ell han comès des de l’independentisme i també des de l’Estat. Torrens ha defensat que després d’un any, tothom ha rebut un gerro d’aigua freda:

 

La periodista i politòloga Magda Gregori ha recordat que l’1 d’octubre ha estat l’única ocasió en què l’independentisme s’ha mostrat unit, a diferència d’ara en què hi ha diferents interpretacions del que vol dir  “fer república” o “aplicar el mandat de l’1-O”. Gregori també ha afirmat que hi ha un sentiment de desafecció, però no una despolitització de la gent que, de fet, està més implicada que anys enrrere:

 

L’advocat penalista Marc Molins ha afirmat que la justícia és una de les grans perdedores d’aquest darrer any, ja que està perdent credibilitat. “Anem enrere com els crancs, a menys i pitjor”, ha dit Molins, i de cara als propers judicis ha demanat màxima transparència: