Institucions Penitenciàries obre una investigació per aclarir la gravació de les imatges d’Oriol Junqueras, Raül Romeva i Joaquim Forn a l’interior de la presó d’Estremera, difoses pel diari ‘Ara’. Segons han explicat, la decisió es pren a instàncies pròpies i per aclarir els fets.

Prèviament, en declaracions a ‘El matí de Catalunya Ràdio’, la consellera de Justícia, Esther Capella, havia denunciat que amb aquest vídeo publicat al diari ‘Ara’ es vulneren el dret a la intimitat i el dret a la imatge de Junqueras, Forn i Romeva. Tenint en compte això, havia anunciat que demanaria explicacions tant al Ministeri de l’Interior com a Institucions Penitenciàries.

La consellera de Justícia ha afirmat que cal prendre mesures perquè un fet com aquest no torni a passar. Per això, s’ha mostrat interessada a “reunir-se i desencallar qüestions judicials amb la nova ministra de Justícia, Dolores Delgado” i ha assegurat que cal refer les situacions que s’han produït aquests mesos i “desencallar coses bàsiques i essencials”.

Els qui també s’han mostrat el seu malestar amb les imatges han estat els familiars dels polítics empresonats a través de l’Associació Catalana pels Drets Civils. Denuncien que es vulnerin el dret a la intimitat dels presos i es mostren sorpresos que s’hagin gravat aquestes imatges a l’interior de la presó d’Estremera.

Laura Masvidal, dona de Forn, ha explicat en una entrevista a ‘El matí de Catalunya Ràdio’ que els familiars no han donat permís perquè es publiquessin les imatges però sí que eren conscients que existien perquè l”Ara’ els les havia fet arribar hores abans i els havia anunciat que les publicarien. Masvidal ha explicat que entén que les imatges són notícia i que els mitjans les vulguin publicar. “La qüestió no és l’ètica de la premsa, sinó la vulneració dels seus drets. S’ha vulnerat la seva intimitat” ha assegurat.

La dona de Forn creu que les institucions penitenciàries d’Estremera hauran de donar explicacions. “No entenc com ha pogut sortir d’allà, perquè no t’hi deixen entrar ni un bolígraf. Les imatges s’han gravat sense el seu permís” ha afirmat.

A través de Twitter la dona de Raül Romeva, Diana Riba, també s’ha mostrat crítica amb les imatges publicades.

Però no són els únics que han expressat disconformitat amb el vídeo publicat el diari ‘Ara’. Les imatges han generat reaccions contràries a les xarxes socials. L’advocat dels empresonats Junqueras i Romeva, Andreu Van den Eynde, ha lamentat que la publicació de les imatges comporta prendre als pesos “els pocs drets que els queden: la intimitat i la imatge” i qualifica la situació d’acarnissament.

Andreu Van den Eynde ha explicat que va enviar un fax aquest dimecres al director del centre penitenciari demanant que s’iniciés una investigació amb l’objectiu de protegir els seus clients i “no torni a passar”. En declaracions a RAC1, l’advocat creu que algú ha fet “negoci” amb les imatges.

L’advocat Jaume Alonso Cuevillas també ha criticat la publicació i ha afirmat que són intolerables. Ha assenyalat que “s’ha d’obrir una investigació i sancionar algú” pel vídeo.

També ho ha lamentat la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que considera que “ni ells ni les seves famílies s’ho mereixen” i assenyala que “això no exonera el mitjà”.

El portaveu del Grup Municipal del PDeCAT a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, creu que és “una decisió gratuïta” que “afegeix dolor als que els estimem”.