En total són una desena d’escenes quotidianes publicades pel diari ‘Ara’, titulades ‘Les imatges de la injustícia’. La primera seqüència passeja pel pati de la presó fins a la finestra d’una sala on Oriol Junqueras fa una classe d’història de la filosofia: ““A Grècia tenim el naixement de la filosofia dedicada a la física i a les coses naturals i la filosofia dedicada a les coses humanes”, explica, mentre Raül Romeva se l’escolta, assegut a primera fila. A la segona seqüència s’hi veu Joaquim Forn assegut en una gran taula, amb el bolígraf a la mà i escrivint el que, segons el diari, són les seves memòries. Un tercer vídeo ensenya Junqueras a la seva cel·la i es mou fins la cel·la del costat, on hi ha Forn assegut escrivint i la persona que grava li lliura un exemplar de la revista de divulgació ‘Muy Interesante’.

L’última part del vídeo mostra Oriol Junqueras fregant i rentant els vidres d’un espai de la presó madrilenya i dues escenes del pati: una amb Joaquim Forn passejant i una altra amb Junqueras jugant a tenis en les hores d’esbarjo.

16 hores a la cel·la, vuit hores en activitats o al pati

Les imatges s’acompanyen amb comentaris explicatius sobre els detalls de la vida a la presó, com ara: “Després de compartir cel·la, ara Junqueras i Forn estan en cel·les individuals, l’una al costat de l’altra”. O una alta que diu: “Els presos s’ocupen de la neteja dels espais comuns. Dimarts i dissabte són els dies assignats a la neteja d’algunes zones”. També s’explica que els reclusos passen 16 hores al dia entre les quatre parets de la cel·la i vuit hores en activitats programades o al pati. Al vídeo hi figuren unes dates de gravació de les imatges que, segons el diari, són falses. De fet, gairebé totes tenen data de l’any 2008 o del setembre del 2017, quan ni Junqueras, ni Forn, ni Romeva eren a la presó.

Polèmica per la difusió dels vídeos

Les imatges han generat polèmica. Per una banda, des de la Generalitat, la consellera de Justícia, Esther Capella ha anunciat que demanaran explicacions al Ministeri de l’Interior i a les institucions penitenciàries perquè no entenen com s’ha pogut filtrar aquest vídeo des de l’interior de la presó. A més, asseguren que aquestes imatges vulneren el dret de la intimitat de Junqueras, Romeva i Forn. Els familiars també han mostrat el seu malestar i els advocats han anunciat mesures legals.

Les institucions penitenciàries ha anunciat que obriran una investigació al respecte.