El nou govern té quatre ministeris més que el de Rajoy i és el primer executiu espanyol que té majoria de dones. Sánchez, que ha fet l’anunci després de reunir-se a La Zarzuela amb el rei Felip VI, l’ha definit com un reflex de la societat  paritària, intergeneracional, oberta al món i també ancorada a la Unió Europea”.

La portaveu del Govern i ministra d’Educació és la socialista basca Isabel Celáa; Hisenda va a càrrec de María Jesús Montero, fins ara consellera d’Hisenda de la Junta d’Andalusia; Magdalena Valerio, que treballava a la Junta de Castella-la Manxa, assumeix Treball, Migracions i Seguretat Social; Indústria està en mans de Reyes Maroto; la consellera de Sanitat actual de la Comunitat Valenciana, Carmen Montón, dirigeix Sanitat; Nadia Calviño, fins ara directora general de Pressupostos de la Unió Europea, assumeix Economia i Empresa; Agricultura va a mans de Luis Planas; el magistrat Fernando Grande-Marlaska ocupa la cartera d’Interior i Dolores Delgado, Justícia. Finalment, Teresa Ribera dirigeix l’antic departament de Medi Ambient, ara anomenat de Transició Ecològica.

L’últim nomenament que s’ha donat a conèixer és el del periodista valencià Màxim Huerta, que serà ministre de Cultura i Esports. L’altre nomenament sorprenent ha estat el de l’astronauta Pedro Duque al capdavant de Ciència i Innovació.

Presa de possessió reivindicativa

Els nous ministres han promès el càrrec aquest dijous al matí al palau de la Zarzuela. Igual que va fer Pedro Sánchez, han prescindit de la Bíblia i del crucifix en la posada en escena. Han promès “lleialtat al rei”, “complir i fer complir la Constitució” i la majoria d’ells, quan han fet referència a guardar el secret de les deliberacions, han afegit del “consell de ministres i de ministres”, utilitzant el femení i el masculí, en un gest que s’ha interpretat com a reivindicatiu del matís feminista que vol donar Sànchez al seu govern.