La Sala d’Apel·lacions del Tribunal Suprem finalment no revisarà aquest dimecres els recursos que van presentar Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i 12 investigats més contra l’ordre de processament que els envia a judici pels delictes de rebel·lió, malversació de fons públics i desobediència. La vista s’ha cancel·lat després que la lletrada de Cuixart ha al·legat indefensió i de moment no té nova data de celebració. Turull, Rull i Sànchez havien demanat ser-hi, però la sala ho ha desestimat perquè no ho veu preceptiu.

Després que Llarena dictés l’ordre de processament, segons la qual va enviar a judici 25 investigats (13 per rebel·lió), Puigdemont i una vintena més dels acusats van presentar-hi recursos de reforma. Llarena els va rebutjar i llavors les defenses d’alguns hi van presentar recurs d’apel·lació. Concretament l’han presentat Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Carles Mundó, Anna Simó, Joan Josep Nuet, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

Finalment, la sessió ha durat només uns minuts i finalment s’ha cancel·lat. La Sala Segona del Tribunal Suprem ha suspés la vista. L’advocada de Jordi Cuixart ha al·legat indefensió. Cuixart va presentar un recurs de reforma davant el jutge, subsidiari d’apel·lació a la Sala i el fet que hagi anat directament davant la instància superior al magistrat instructor ha fet que s’hagin “saltat la tramitació” que correspon, segons han explicat les fonts consultades. És a dir, l’advocada del líder de l’associació catalana, Marina Roig, no ha pogut presentar al·legacions, ni demanar documentació per sustentar les seves tesis davant la Sala Penal, ni la resta de parts s’han pogut adherir o manifestar en contra.

Davant això, els magistrats de la Sala Miguel Colmenero Menéndez, Alberto Jorge Barreiro i Vicente Magro Servet han emplaçat els lletrats dilluns vinent, però a causa que el termini de cinc dies per presentar al·legacions no es compliria, la vista per estudiar aquests recursos s’ha ajornat finalment sense data.

Admés a tràmit el recurs de Vox

Un altre del motiu de l’ajornament de la sessió d’avui és que s’ha admès a tràmit el recurs presentat per l’acusació popular de Vox que demanava que també hi fossin presents Artur Mas i Neus Lloveras.

La Sala havia de revisar els recursos d’apel·lació de 15 investigats, entre els quals Carles Puigdemont.  Un cop resolgui, si es rebutgen els recursos, l’ordre de processament serà ferma, de manera que els diputats que són a la presó processats per rebel·lió podrien quedar apartats de la política. Això és el que preveu l’article 384 bis del Codi penal, segons el qual els processats per rebel·lió, amb interlocutòria ferma i amb la presó provisional decretada, quedaran “automàticament suspesos” de l’exercici de les seves funcions públiques mentre duri la situació de presó.

Tenint en compte aquest precepte legal, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, que són diputats al Parlament, podrien quedar fora de la cambra i perdre la delegació del vot que han fet fins ara. Això obligaria Junts per Catalunya i Esquerra a fer córrer les llistes i reemplaçar els seus escons. Caldrà veure si Carles Puigdemont i Toni Comín (que va renunciar a la delegació del vot) conservarien l’acta de diputat. En el seu cas, també estan processats per rebel·lió però no estan a la presó.