Els problemes de massificació turística i botellades al turó de la Rovira continuen sense resoldre’s completament. Per això, l’Ajuntament de Barcelona està estudiant anar un pas més enllà i regular els accessos a l’espai i pacificar-ne l’entorn. El regidor d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, assegura que el consistori té “diferents opcions damunt la taula”, i apunta que “hi ha experiències reeixides” en diferents llocs de la ciutat, com ara la que s’aplica des de fa anys al Parc Güell.

“La idea és dignificar, regular els accessos al turó i fer-los compatibles amb una vida digna i tranquil·la del veinatge“, diu Rabell. Un projecte, explica, en què “hi estaran implicats molts actors i molts organismes de l’Ajuntament”. El regidor també explica que es tindrà molt en compte no només el valor paisatgístic del turó de la Rovira, sinó també el memorialístic. “És un indret des del qual es pot establir un relat de la història, i fins i tot de la prehistòria, de la ciutat de Barcelona”, assegura.

El veïnat, en contra de la proposta de Rabell

El Consell Veïnal del Turó de la Rovira no veu amb bons ulls la primera proposta de regulació d’accessos de l’Ajuntament i asseguren que és prioritari fer complir l’ordenança de civisme. Creuen que la proposta del consistori és recaptatoria i posen d’exemple el Parc Güell, on els diners de l’entrada no acaben traduïnt-se en més inversió al barri. David Mar, del Consell Veïnal del Turó de la Rovira, diu que “la mesura només beneficiaria a Turisme de Barcelona”.

La tanca, una solució parcial

Rabell reconeix que la tanca que es va instal·lar al maig per impedir l’accés a les nits “ha contingut l’allau” de visitants, però “és una solució parcial”. A més, les darreres setmanes els problemes amb els turistes s’han traslladat més a prop dels habitatges. Per tot plegat, el regidor considera que, davant la “forta atracció turística” de l’espai, ara el que és necessari és “donar una resposta estable de conjunt, estructural”.

Des del Consell Veïnal del Turó de la Rovira apunten que la tanca “és nefasta i no serveix per a res.” De fet, hi ha molts visitants que la salten els vespres. A més, ara el gruix de les botellades s’ha traslladat prop dels habitatges i augmenten les molèsties. Antonio Gil, de l’entitat, denuncia que “tot i no haver-hi bars, això sembla una barra lliure d’alcohol moltes nits”.