El govern municipal ha presentat aquest dilluns al matí el Programa d’Actuació Municipal (PAM), que estableix el full de ruta del mandat, del 2024 al 2027. La primera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, assegura que és un programa “ambiciós, clar i realista” i ha detallat les actuacions previstes, un total de 622, agrupades en 10 àmbits.

El PAM està dotat amb un pressupost de gairebé 3.000 milions d’euros —2.928—, un 2,5 % més que l’anterior. L’executiu ha iniciat ara la tramitació del pla i la previsió és que s’aprovi de forma inicial en Comissió de la Presidència, per “poder iniciar el procés de debat amb la resta de grups municipals i també amb la ciutadania”. Si el document tira endavant, s’iniciaria el procés participatiu i es podria donar el vistiplau definitiu al ple del setembre.

Laia Bonet s’ha mostrat convençuda que la tramitació inicial tirarà endavant : “Volem pensar que no hi haurà grups municipals interessats a impedir la participació de la ciutadania”. Bonet ha recordat que la obligació del govern era presentar el pla, tal com marca el Reglament orgànic municipal.

La connexió del tramvia per la Diagonal

Pel que fa a la mobilitat, el document proposa continuar amb la connexió de les dues xarxes del tramvia per la Diagonal. La tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, no ha tancat la porta al fet que es pugui iniciar durant aquest mandat. “El projecte el tindrem a l’estiu i, a partir d’aquím avaluarem quin és l’impacte “. Bonet ha aclarit que s’ha de veure “quin és el millor moment, fer la planificació i establir un calendari”. Creu també que “cal tenir en compte les altres obres que hi haurà en marxa en el mateix espai”.

Grans transformacions i habitatge, entre les prioritats

El PAM preveu augmentar el parc públic d’habitatge amb 4.000 pisos més i elaborar el primer pla metropolità d’habitatge. També es desplegarà la regulació d’habitatges d’ús turístic. El document inclou 11 nous equipaments sanitaris d’atenció primària, la posada en marxa de quatre biblioteques, la creació de sis centres esportius i la millora de cinc existents. La gent gran també guanyarà espais de trobada amb sis nous casals.

Pel que fa a les grans transformacions urbanístiques s’accelerarà la reforma de la Rambla, per acabar-la abans del 2027, i s’acabarà la de la via Laietana. També s’executarà la segona fase del cobriment de la ronda de Dalt al seu pas per Horta-Guinardó.

Es consolidarà el Pla endreça així com el Pla de manteniment integral per a tots els barris, que suposarà una dotació de 435 milions d’euros. Pel que fa a la convivència i seguretat, es reforçarà el cos de la Guàrdia Urbana per tal d’arribar als 3.500 agents.