La Candy i la seva filla menor d’edat han estat desnonades del pis que ocupaven al barri de Can Peguera aquest dilluns al matí. Es tracta d’un habitatge de propietat municipal i van decidir entrar-hi, ja fa set anys, de manera irregular perquè, asseguren, no podien assumir el cost d’un lloguer i el pis feia vuit anys que estava buit. La Candy, amb el suport del Sindicat d’Habitatge de Nou Barris, ha intentat negociar amb el consistori que li concedís un lloguer social però no ha pogut arribar a cap acord.

Aquest matí, un grup de veïns també s’ha concentrat davant de casa de la Candy per donar-li suport i intentar evitar el desnonament. Com a resposta, però, i per tal d’executar el desnonament, s’hi han desplaçat set furgonetes de la brigada mòbil dels Mossos d’Esquadra. Cap a les 12 de migdia, una vintena d’activistes i veïns s’han col·locat davant la porta de l’habitatge per impedir que els agents hi accedeixin. Tot i això, el desnonament s’ha executat poc abans de la una del migdia.

Segons l’Ajuntament, els serveis de gestió del parc públic municipal estudien cada cas de manera particular valorant aspectes com l’existència de conflictivitat amb els veïns i el seguiment dels serveis socials i la vulnerabilitat social i econòmica de les persones que fan la petició. En aquest cas, expliquen fonts municipals, es tracta d’un immoble on els consta que des del juliol del 2021 hi ha hagut moviment de persones i on els veïns han denunciat “nombrosos problemes de convivència, amb soroll i desperfectes als habitatges del veïnat”. Un punt que des del sindicat neguen i asseguren que el veïnat dona suport a la Candy.

Cal un procés d’adjudicació

A més, el consistori també explica que la Candy i la seva filla no tenen cap pla de treball establert amb els serveis socials. El consistori argumenta, doncs, que és un cas d’ocupació irregular d’un habitatge públic que no ha passat per cap procés d’adjudicació, ja sigui a través de la Mesa d’Emergència o d’una convocatòria d’habitatge de protecció oficial. Tot i que el passat mes de juny la Mesa d’Emergència va tocar sostre amb 700 famílies en espera, actualment l’Ajuntament en compta 684.

Altres pisos municipals buits a Can Peguera

El Sindicat d’Habitatge de Nou Barris denuncia que aquest és només un de la quarantena de pisos que el consistori té buits al barri de Can Peguera. Segons l’entitat es tracta d’immobles que haurien de servir per allotjar persones en situació d’emergència quant a habitatge però que, en canvi, es mantenen buits. Segons el sindicat, aquesta és una situació que també es dona a d’altres zones, com Roquetes i pont del Dragó.

L’Ajuntament però assegura que si hi ha pisos buits és o bé perquè estan pendents de ser rehabilitats abans de ser habitats o bé perquè estan en procés d’adjudicació als nous inquilins. El Sindicat d’Habitatge de Nou Barris, però, considera que els pisos ja fa massa temps que estan buits i que n’hi ha que són perfectament habitables, com el de la Candy.