Primera derrota del govern d’Ada Colau i Jaume Collboni. El Ple de l’Ajuntament ha tombat el Programa d’Actuació Municipal (PAM) 2020-2023, el full de ruta del mandat, amb els vots en contra de tota l’oposició. Fins i tot ERC, que ha negociat i aprovat els dos últims pressupostos, li ha girat l’esquena. Malgrat la votació, el regidor de Presidència, Jordi Martí Grau, ha assegurat que “el govern farà servir el PAM com el seu full de ruta governamental”. De fet, el PAM no és res més que un document amb valor polític.

Martí Grau ha lamentat que els grups hagin volgut “escenificar el trencament” i ha reiterat l’oferta de diàleg que l’alcaldessa, Ada Colau, s’ha compromès a intensificar amb l’oposició en el debat sobre l’estat de la ciutat. El regidor de Presidència, però, ha intensificat la crítica a ERC, a qui ha acusat d’estar “més pendent” de les negociacions per formar govern a la Generalitat: “els comuns els esperem sempre a l’esquerra”. Martí Grau, així com la tinenta d’alcalde Laia Bonet (PSC), han recordat que el PAM recull els pactes amb ERC en els pressupostos.

“No hi ha ambició”

Des d’ERC, el portaveu Jordi Coronas ha justificat el vot en contra perquè el PAM és “genèric i inconcret per acontentar els dos socis de govern”. “No hi ha ambició; no signarem un xec en blanc fins a finals de mandat”, ha sentenciat Coronas, que ha denunciat una “participació de mínims” per fer el PAM i “sense voluntat de negociar” amb l’oposició. Martí Grau i Bonet han explicat que més de 13.000 persones van participar en els debats del PAM amb 3.400 propostes i que es van acceptar el 60 % de les 183 al·legacions rebudes pels grups (ERC no en va presentar cap).

El portaveu de Junts per Catalunya, Jordi Martí Galbis, ha dit que el PAM “és paper mullat, més una carta als Reis que no un full de ruta coherent”, i ha explicat el vot contrari perquè “consolida el projecte farònic del tramvia, sacralitza l’urbanisme tàctic i no garanteix obres a la Rambla”. Des de Ciutadans, el portaveu Paco Sierra ha afirmat que el pla de mandat és “pa per avui i fam per a demà” i que hi estan en contra perquè tenen un model de ciutat oposat al de Colau.

El PP i Valls també se’n desmarquen

La votació al plenari estava en mans del PP i Barcelona pel Canvi, que en la Comissió de Presidència van reservar-se el vot. Però els dos grups han optat també pel ‘no’ al PAM. Josep Bou (PP) ha lamentat que no s’hagin acceptat les aportacions fetes i ha dit que el contingut del PAM “no coincideix amb el que nosaltres creiem que necessita la ciutat”. Des de BCN Canvi, Eva Parera ha afirmat que el PAM és “insuficient i deficitari” i que s’han acceptat poques esmenes del seu grup. La portaveu del grup de Manuel Valls també ha criticat que incorpori actuacions que no comparteix, com ara la unió del tramvia o el recàrrec municipal a l’impost turístic.