La primera fase de reforma del Mercat d’Hostafrancs costarà set milions d’euros i servirà per remodelar la façana i substituir la coberta d’amiant, de més de 3.500 m². Les obres es faran sense aturar l’activitat comercial i serviran per recuperar l’esplendor del primer mercat de Sants-Montjuïc, inaugurat el 1888. La previsió és enllestir aquestes actuacions aquest mandat.

El Mercat d’Hostafrancs va tenir una primera actuació important el 1995, quan a la segona planta de l’edifici s’hi va establir una coneguda llibreria. La segona reforma important es va fer entre els anys 2002 i 2003, quan a la nau lateral més propera a cantó Llobregat s’hi van substituir les parades per un supermercat. La reforma, que s’ha de posar en marxa aquest mandat, costarà set milions d’euros i la primera fase se centrarà a rehabilitar la façana i en el canvi de la coberta actual de fibrociment.

Una intervenció per tornar a l’esplendor original

L’objectiu serà recuperar l’estètica originària del mercat: “L’edifici no està mostrant tota la seva esplendor perquè ha anat passant el temps i no s’hi han fet les millores que tocaven”, ha explicat a betevé la regidora de Sants-Montjuïc, Raquel Gil. D’aquesta manera es vol donar un impuls a aquest mercat de Sants-Montjuïc, que té actualment actives més d’una quarantena de parades d’alimentació, una trentena de parades exteriors, un supermercat i una llibreria.

La coberta d’amiant s’extraurà sense aturar l’activitat comercial

A petició dels paradistes del mercat, la reforma es farà sense aturar l’activitat comercial. Ja hi ha experiències prèvies de canvi de coberta de fibrociment amb mercat en marxa en altres mercats de la ciutat i això, expliquen des de l’Ajuntament, no ha d’interferir necessàriament en l’activitat ordinària de l’equipament. De fet, la mateixa regidora Gil assegura que el moment de l’extracció del material perillós és molt concentrat amb el temps. I si s’hagués de tancar al públic el mercat, explica Gil, serien una o dues setmanes i es faria en el moment de menys activitat amb la idea d’afectar el mínim possible els paradistes.

Una teulada original de ceràmica catalana desapareguda

El Mercat d’Hostafrancs és obra de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias, que va dissenyar-ne l’estructura de ferro, el tancament d’obra vista i una façana d’arquets amb vidres a l’interior típica del moment i que comparteix amb altres mercats com els mercats del Ninot i de la Concepció.

Quan es va construir, expliquen alguns paradistes, el mercat tenia com a coberta unes teules de ceràmica catalana vidriada de color verd i groc. Però aquestes teules, especulen, devien desaparèixer entre les dècades dels 50 i 60 del segle passat. Les teules originals es van substituir per la coberta actual d’amiant, que ara s’ha de renovar per la seva alta toxicitat.

El Mercat d’Hostafrancs es va construir el 1888 i és el mercat més antic del districte de Sants-Montjuïc. Es va ubicar sobre l’antiga carretera que unia Barcelona amb Madrid, l’actual carrer de la Creu Coberta. El mercat es va crear per abastir els treballadors de les nombroses fàbriques que hi havia a la zona de Sants, un dels pols industrials de l’època al pla de Barcelona.