El Gimnàs Social Sant Pau està explorant una nova via per poder sobreviure al Raval. Ara els responsables estan negociant amb dues empreses (no n’ha transcendit el nom) perquè comprin la finca a la propietària, la família Samaranch. Això permetria mantenir el gimnàs i construir pisos assequibles al damunt. Les properes setmanes les empreses faran una oferta formal de sis milions d’euros.

Segons Ferran Aguiló, soci del gimnàs, han recorregut a aquesta solució “després de la negativa de l’Ajuntament”, que al maig del 2017 es va comprometre a comprar la finca i fer-hi habitatge protegit. Però el temps passa i els socis veuen que tot segueix igual i que la pressió de la família Samaranch per desempallegar-se del gimnàs va a més.

Per això, els socis del Sant Pau demanen ara que l’Ajuntament s’aparti del conflicte: “Si la vostra velocitat no s’ajusta a la nostra necessitat, deixeu pas i deixeu que ens salvem sols“, ha dit Aguiló. Ara bé, els socis demanen que el consistori mantingui el seu dret a tempteig i retracta perquè si més endavant “té els recursos”, compri la finca als nous propietaris.

El Sant Pau, en peu de guerra

Des del 2016, el Gimnàs Sant Pau està en peu de guerra amb la família Samaranch. Els propietaris de la finca de la ronda de Sant Pau, 46, van denunciar impagaments per part de la cooperativa que gestiona el gimnàs. Després dels estira-i-arronses al jutjat, els responsables del gimnàs asseguren que ja s’ha liquidat el deute i que una part d’aquest s’ha compensat per les inversions fetes a l’equipament.

De fet, els socis denuncien que la propietària no fa el manteniment necessari, tot i estar-hi obligada. Per la seva banda, la família Samaranch (que té l’immoble des del 1843) ha cursat diferents peticions de desnonament; la darrera, la setmana passada.

En paral·lel als litigis, els responsables del gimnàs segueixen defensant el valor social del Sant Pau —cedeix les dutxes a persones sense sostre i a menors no acompanyats— i les possibilitats per construir habitatge protegit al damunt. En aquest sentit, estudiants d’arquitectura de la Universitat de Calgary (el Canadà) han elaborat 14 propostes per fer-hi pisos assequibles.

Comparteix a: