El candidat a l’alcaldia de Barcelona Manuel Valls ha coincidit aquest dimecres amb el president de Cs, Albert Rivera, i la líder a Catalunya, Inés Arrimadas, en un acte per commemorar els 40 anys de la Constitució espanyola. És la primera vegada que Valls i els màxims dirigents de Cs apareixen junts en un acte públic des que l’ex-primer ministre francès va anunciar la seva candidatura a l’alcaldia.

protesta Liceu Valls Rivera

Al vestíbul del Conservatori del Liceu, una cinquantena d’estudiants del Conservatori han intentat boicotejar l’acte per la cessió de l’espai a Cs. Tot i això, hi han permès l’entrada del públic, a qui han esbroncat amb crits com “Vergonya”, “Fora feixistes del Liceu” o “Us cremareu de tant estar cara al sol”. També han exhibit pancartes en record de Roger Español, l’home que va perdre un ull l’1-O per una pilota de goma de la Policia Nacional i que va ser alumne del Conservatori.

Inés Arrimadas ha qualificat la protesta com “un atac a la democràcia” i s’ha refermat en la defensa dels valors de la Constitució espanyola. Valls ha aixecat els aplaudiments del públic quan ha expressat que “ningú no ens impedirà dir el que pensem i defensar la Constitució i la monarquia parlamentària”. Rivera ha erigit Cs com “els demòcrates” enfront dels que protestaven a la porta, i s’ha preguntat: “S’ha de demanar perdó per ser espanyol?”.

“Cap acord amb el populisme”

En l’acte, Manuel Valls ha alertat de l’auge del populisme a Espanya, en al·lusió a l’entrada de Vox al Parlament andalús, i ha dit que va contra la llibertat i la democràcia. “Els partits constitucionalistes hi han de plantar cara i no hi pot haver compromisos amb cap partit populista, ni nacionalista ni separatista”, ha sentenciat. Rivera li ha recollit el guant i ha declarat: “No tinc cap necessitat de pactar amb populistes”.