El govern de la Generalitat creu que el nou estat d’alarma decretat per l’executiu d’Espanya és insuficient. Ara per ara, aquesta eina preveu el confinament nocturn, limitar l’entrada i sortida a les comunitats autònomes i establir un nombre màxim de persones en una trobada, qüestions que ja s’han regulat a Catalunya abans del decret. “Estem lligats de mans a només aquestes mesures. Això no és un decret d’alarma“, ha lamentat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper.
El titular del departament considera que el nou decret publicat ja al BOE permet a l’executiu català “fer coses”, però no fer tot el que voldria fer. Ha posat com a exemples el tancament de tota l’activitat comercial a partir de les 18 h (mesura aplicada ja a Itàlia) o fer confinaments només els caps de setmana. Aquests, ha dit, no són escenaris previstos a curt termini, però el govern català tampoc no els descarta segons com evolucioni la pandèmia.
De fet, Sàmper considera que el decret d’estat d’alarma del març, que va comportar el confinament domiciliari de tot el país, era “molt més ampli” que l’actual: “Facultava moltes més restriccions, sempre amb caràcter excepcional. Aquest no ens permet fer un exercici de cogovernança“, ha criticat el conseller, que ha afegit que la delegació de competències a les comunitats autònomes “arriba sesgada”.
El toc de queda, “indispensable”
El confinament nocturn aprovat pel Procicat és una mesura “indispensable i impossible de no fer” en la situació actual de la pandèmia, tal com ha dit el conseller. Sàmper ha lamentat que les darreres recomanacions d’evitar fer sortides nocturnes, festes o botellades “no ha tingut el grau d’èxit esperable”. Ho ha dit després de les imatges dels darrers dies a Barcelona i altres punts de Catalunya, amb desenes de persones sense mascareta i sense guardar distàncies a parcs i places.
Miquel Sàmper ha volgut deixar clar que ni el toc de queda ni tampoc les sancions previstes tenen una vocació coactiva o recaptatòria, sinó dissuasòria. “És senzillament indispensable”, ha insistit el conseller, per fer front al creixement “incontrolable” dels contagis per coronavirus.