El Zoo de Barcelona haurà d’esperar fins a l’últim ple del mandat d’Ada Colau per saber quin serà el seu futur. Ara per ara, a sobre de la taula hi ha dos fulls de ruta: d’una banda, el Pla estratègic —que aposta per mantenir un model similar a l’actual— i, de l’altra, la iniciativa ciutadana ZOOXXI —que aposta per una reducció dràstica de les espècies que podrà reproduir el Zoo.

La comissió conjunta prèvia a l’últim plenari del mandat no ha fet una posició clara sobre els documents. El primer (el Pla estratègic) ha rebut el “sí” de BComú i ERC, i el “no” del PSC i el PP, mentre que la resta de partits han fet reserva de vot fins al ple. El segon document (la iniciativa de ZOOXXI) ha rebut el “sí” de BComú i ERC, el “no” de Cs, el PSC i el PP, i la resta de grups han fet reserva de vot.

Retrets pel debat “en temps de descompte”

La votació en comissió suposa ajornar la decisió del futur del Zoo, com a mínim, fins al proper plenari. Ara bé, alguns grups han demanat fins i tot deixar el debat sobre l’equipament per al proper mandat municipal. Jordi Martí (PDeCAT) ha reblat que “el proper govern faci el que no ha fet aquest govern, com buscar consensos” i Santiago Alonso (Cs) ha lamentat que l’executiu d’Ada Colau “ha perdut quatre anys” i que “ja no recuperarem el mal fet”.

Daniel Mòdol (PSC) ha acusat el govern de “portar el debat fins a l’últim dia per no dir-nos que volen tancar el Zoo”, mentre que Alberto Villagrasa (PP) ha dit que “és millor deixar el debat sobre la taula per al proper mandat”. Fins i tot Jordi Coronas (ERC), que ha votat a favor dels dos punts, ha assegurat que “és una llàstima que estiguem fent el debat en temps de descompte”; Pere Casas (CUP) també ha lamentat “com hem arribat fins aquí”.Per la seva banda, el comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha recollit el guant per “seguir treballant” fins al ple del 3 de maig.

Els treballadors, partidaris de no decidir res (per ara)

Una vintena de treballadors del Comitè d’Empresa del Zoo han seguit de prop el debat en la comissió. Durant el debat han lluït una pancarta en què reclamen que el “Zoo = Conservació, Educació i Recerca”, ja que estan en contra del plantejament de la iniciativa ciutadana de ZOOXXI.

Tot i que Frederic Ximeno ha explicat que la iniciativa ha inclòs “canvis significatius pel que fa a reproducció”, el comitè d’empresa creu que, a la pràctica, suposarà el tancament del Zoo. Per això i davant de la “manca de consens”, el president del comitè, Jesús Cabanas, ha demanat als partits polítics de l’Ajuntament “que tombin” la iniciativa i el Pla estratègic en el ple del 3 de maig. Així, ha justificat, es podria reprendre el debat en el proper mandat.