Joaquim Forn

El candidat de JxC, Joaquim Forn, ha respost per carta a l’oferiment que li va fer l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, per signar un compromís d’unitat d’acció independentista postelectoral. En l’escrit, Forn demana a Maragall no posar excuses i apostar per una llista unitària que, al seu parer, és “garantia d’èxit”. “El sobiranisme unit pot guanyar Barcelona; […] la unitat s’ha de fer ara”, afirma Forn des de la presó de Soto del Real.

En la carta, l’alcaldable de JxC adverteix Ernest Maragall —que sempre ha rebutjat una llista unitària— que “no ser el partit més votat la nit del 26 de maig equival pràcticament a renunciar a governar Barcelona”. “Anem junts, Ernest; encara hi som a temps”, afegeix Joaquim Forn, que recorda a Maragall que ERC i JxC afronten junts el judici del procés, l’empresonament a Soto del Real, els trasllats de la presó al Tribunal Suprem… “De veritat necessites, Ernest, que signem papers i compromisos d’unitat d’acció?”, es pregunta.

“Deixar passar l’oportunitat de guanyar clarament les eleccions de Barcelona és un error polític que el sobiranisme no pot cometre”, sentencia Forn, que insta el candidat d’ERC a “assegurar” el canvi al govern municipal. “La unitat és la nostra principal eina: construïm-la de manera clara i sense ambigüitats”, conclou la carta.

El document Compromís independentista per Barcelona, que va plantejar Ernest Maragall, estableix que els grups independentistes donaran suport al cap de la llista més votada en el ple d’investidura. Prioritzarà acords amb partits partidaris de la llibertat dels presos independentistes o d’un referèndum vinculant i incorporarà l’Ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència.