La reforma de la Rambla ha topat amb un entrebanc. El govern d’Ada Colau no ha portat a votació en la comissió d’aquest dilluns, l’última del mandat, el projecte executiu de la primera fase i, per tant, tot queda sobre la taula per al govern que surti de les eleccions municipals. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha justificat la retirada del punt per falta de consens i per l’exigència de “millores tècniques” a l’equip redactor que no ha pogut incorporar a temps.

En un debat en comissió a instàncies de Cs, Pin ha dit que l’equip redactor, km-ZERO, “ha fet una gran tasca”. La regidora ha explicat que es va acordar portar a votació una primera fase i no tot el projecte sencer per la proximitat amb les eleccions municipals i per garantir el mateix consens que va tenir el pla especial de la Rambla. Tot i això, Pin ha dit que d’aquell consens ara només es comptava amb el PDeCAT i ERC i que el PSC i Cs se n’havien despenjat.

Crítiques de l’oposició

“En quatre anys no han fet res per a la Rambla”, ha etzibat Mercè Homs (PDeCAT) a Gala Pin. La regidora ha criticat que es retardés l’aprovació del pla especial “per sectarisme”, la qual cosa creu que ha fet perdre un any. Homs ha dit que estaven disposats a “posar les coses fàcils” per aprovar el projecte. Des d’ERC, Jordi Coronas ha recriminat la “falta de valentia” del govern per tirar endavant la reforma. “Quan tenen el projecte, paren màquines”, ha criticat Coronas.

La discussió més crispada ha estat entre Daniel Mòdol (PSC) i Gala Pin. La regidora de Ciutat Vella ha airejat que el PSC no volia aprovar el projecte abans de les eleccions. “No sé què s’enrotlla ni quines mentides diu”, ha replicat Mòdol, que ha afirmat: “No serà pel PSC que avui no s’aprova la Rambla”. Pin ha afegit que el Gremi de Restauració ha posat en perill el consens “per interessos particulars” i ha assegurat que després de les eleccions es trobarà el consens.

futura rambla de Barcelona

En el debat en comissió, Koldo Blanco (Cs) ha demanat que no es porti res a votació “sense el consens de tots els operadors de la Rambla” i ha aplaudit que no es voti el projecte executiu en aquest mandat. Des del PP, Alberto Villagrasa ha criticat que després d’un any explicant el projecte ara quedi en “un no res”. “La seva herència és una Rambla més insegura i incívica”, ha afirmat. Pere Casas, de la CUP, ha dit que encara hi ha punts del projecte “que s’han de treballar a fons”.

En una entrevista al programa ‘bàsics’, a principis d’abril, l’arquitecta Itziar González, responsable de l’equip km-ZERO, va demanar als partits que aprovessin el pla per blindar-lo del debat electoral. La primera fase que s’havia de portar a votació és la reforma del tram més proper a Colom. Es preveia iniciar les obres a principis del 2020, una data que amb el canvi de calendari pot endarrerir-se.