Aquest vespre, el rei Felip VI s’ha dirigit a la població espanyola en l’habitual discurs nadalenc emès des del palau de La Zarzuela. El monarca ha centrat el missatge en el respecte a la legalitat constitucional, que té com a ideals “la reconciliació i la concòrdia, el diàleg i l’enteniment, i la integració social i la solidaritat”. En el quarantè aniversari de la Carta Magna, ha dit, cal recordar “qui la va fer possible, tot pensant en el futur malgrat la diferència d’idees i sentiments”.

En una línia diferent a la del discurs de l’any passat, en què la crisi catalana va quasi centrar tot el missatge, enguany ha tornat a fer èmfasi en valors com la concòrdia, la unió, la convivència o el respecte a la legalitat, tot i que en cap moment ha pronunciat la paraula “Catalunya”.

De Catalunya als joves

Si bé l’any passat el discurs va estar molt lligat a l’actualitat, enguany el monarca ha preferit mirar a les noves generacions, sobretot els joves. Les darreres enquestes xifren en el 37 % el nombre d’espanyols que aposten per abolir la monarquia. En especial els joves, que aquestes últimes setmanes han organitzat referèndums a les universitats sobre el model d’Estat. Per revertir-ho, Felip VI els ha dit que “tenim un deute amb ells” i que “tenim l’obligació de construir un país millor: dinàmic, creatiu i d’avantguarda”.