Centenars de persones han assistit aquest dissabte a la tarda a l’acte públic que organitza l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) al Fòrum de Barcelona, en el qual l’entitat ha donat a conèixer les accions que protagonitzaran els propers mesos.

Des de l’Assemblea asseguren que a partir d’ara s’han de començar a fer un altre tipus de mobilitzacions, per això han presentat quatre propostes que van cap a altres vies:

  • Primàries a Catalunya: una campanya pensada per apoderar la ciutadania i fer que participin  políticament en els processos electorals, a través de les llistes obertes i la regeneració democràtica.
  • Consum estratègic: inicien una campanya per impulsar el consum estratègic per part de la ciutadania i han anunciat que properament es farà públic un cercador d’empreses locals i sostenibles compromeses. A més, demanen a la ciutadania que s’inscriguin com a consumidors o empreses a la pàgina web del projecte.
  • Campanya internacional durant el judici: “En una Unió Europea que tanca els ulls davant les vulneracions de drets, ens plantegem sacsejar-los per fer-la reaccionar. Convertirem aquesta causa en un bumerang” ha dit Jaume Bardolet, que creu que s’ha d’aprofitar el judici per internacionalitzar encara més el conflicte. Per això, han anunciat que impulsar un micromecenatge per poder fer tan gran com sigui possible aquesta campanya.
  • “Tu votes, tu comptes”: una campanya pensada per ajudar a construir candidatures independentistes a les principals institucions sotsgovernamentals del país, com sindicats, col·legis professionals o cambres de comerç. Han explicat que des de l’Assemblea ja estan treballant amb empreses independentistes per construir una candidatura independentista perquè governi la Cambra de Comerç.

En aquest sentit, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha volgut explicar durant el discurs que l’entitat viu un procés de canvi. “La nostra entitat fins ara està acostumada a fer mobilització clàssica” ha explicat Paluzie, que ha dit que ara cal treballar per fer mobilitzacions que afebleixin el poder de l’estat espanyol. “Cal afeblir el poder de l’estat i enfortir el nostre”, ha afegit.

Malgrat tot, Paluzie ha fet autocrítica; ha afirmat que a partir d’ara l’Assemblea ha d’aprendre a fer aquest nou tipus d’accions. I reconeix el fracàs amb la marxa lenta de cotxes aquest 21 de desembre. “No vam tenir en compte que una crida així buidaria els carrers. Els cotxes de les marxes lentes feien voltes sols a les rotondes” ha sentenciat.

L’Assemblea es referma en la via unilateral

Per l’Assemblea, ni el govern ni el Parlament han aconseguit teixir una estratègia conjunta. Alhora, reconeix que els independentistes estan vivint un moment molt complicat i que és molt difícil la unitat per aconseguir la independència. “Potser no estem preparats per fer l’escalada final al cim, però no acceptarem passes enrere” ha explicat Paluzie en el seu discurs.

Paluzie ha estat molt crítica amb els partits. “Hi estem parlant, però les posicions són distants. Per a tots ells no significa el mateix el mandat de l’1-O. Per això és tan difícil la unitat”. La presidenta de l’ANC ha demanat als polítics que si han de negociar, ho facin amb moral de victòria. “Demanar ara un referèndum acordat amb tres opcions ens retorna el 2013” ha explicat. Per això, ha dit que des de l’Assemblea es refermen la via unilateral no violenta. Encara que ha volgut deixar clar que si finalment des de l’Estat es vol acordar un referèndum binari, estarien disposats a acceptar-lo.

El govern Torra esgota el termini fixat per l’ANC per declarar la independència

L’ANC considera que la Generalitat ha esgotat el marge de temps per implementar la república, que l’entitat sobiranista havia fixat, com a màxim, aquest 21-D. Així ho va decidir el secretariat nacional de l’Assemblea el 9 d’octubre i, un cop transcorregut aquest temps, avisen que podrien deixar de donar suport al govern català i organitzar-hi accions crítiques en contra. “Fiscalitzarem i denunciarem els incompliments del govern català” ha explicat Paluzie.