Aquesta vegada hi havia molta expectació al voltant de les paraules del monarca. D’una banda, perquè el missatge es produeix després de les eleccions catalanes i, de l’altra, perquè l’última vegada que es va dirigir als ciutadans, el 3 d’octubre, ho va fer amb un to molt sever.  De fet, recentment, Puigdemont ha demanat a Felip VI que aprofités el missatge de Nadal per rectificar.

Felip VI ha assenyalat que el 2017 ha estat un any difícil “marcat per la situació a Catalunya” i, dirigint-se als representants del Parlament, ha afirmat que cal abandonar el camí que de nou portaria a “l’enfrontament i a l’exclusió” i apostar per la “convivència, la serenitat, l’estabilitat i el respecte mutu” .“Els nous representants al Parlament han d’afrontar els problemes que afecten tots els catalans, respectant la pluralitat i pensant amb responsabilitat, en el bé comú de tots” i ha afegit que el nou camí “no pot dur de nou a l’enfrontament que, com ja sabem, només genera discòrdia, incertesa, desànim i empobriment moral, cívic i econòmic”. Ha assegurat que els ciutadans s’han de sentir orgullosos de la maduresa democràtica espanyola i que “qualsevol ciutadà pot pensar i defensar lliurement les seves opinions i idees, però no imposar-les”.

El monarca ha reconegut que també hi ha hagut errors durant aquest any i que hi ha situacions difícils que cal corregir. També ha fet referència a la corrupció, una de les principals preocupacions dels espanyols, i ha sentenciat que cal prendre les mesures que calgui per erradicar-la.  També ha dedicat una part del missatge a parlar del terrorisme i la violència de gènere.