La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) ha lamentat l'”enfocament turístic” d’algunes reformes urbanes, com la de les escales de Montjuïc, recollides en el Pla de sostenibilitat turística en destinacions de Barcelona.

L’entitat sosté que la prioritat hauria de ser “posar aquests espais al servei dels barcelonins”, cosa per a la qual caldria, segons la FAVB, un pla d’informació, comunicació i promoció adreçat prioritàriament a la comunitat local i fer de la promoció turística un objectiu complementari. També consideren que s’haurien d’aplicar mesures per “evitar possibles massificacions i reduir el nombre de visitants a llocs com la Sagrada Família, el Parc Güell i el barri Gòtic”.

19 actuacions finançades pels fons Next Generation

El pla preveu 19 actuacions a Barcelona finançades amb fons europeus Next Generation. La federació reconeix que el pla presenta “millores urbanes necessàries i beneficioses” com l’adequació del Castell de Montjuïc i la recuperació del rec Comtal i de l’Hivernacle, però algunes, com el cas de les escales de Montjuïc, “haurien d’haver-se abordat fa temps sense l’enfocament turístic que se’ls ha donat”.

La FAVB també ha demanat que l’Ajuntament de Barcelona faci “un control de la petjada que l’oci i la cultura deixen sobre els barris, la contaminació acústica i la saturació d’espais” i que dissenyi “un nou model d’oferta d’oci dirigida als residents”. “Són necessàries mesures, normes i restriccions perquè és evident que cal afrontar el greu problema de la massificació a Barcelona“, ha defensat l’entitat.