La proposta de pressupostos generals de l’Estat que ha plantejat el Govern espanyol preveu incrementar un 50 % les inversions a la província de Barcelona en comparació amb els darrers comptes aprovats, del 2018. Alhora, s’incrementen les transferències directes per a la ciutat un 29 %. El govern d’Ada Colau creu que aquesta major injecció de diners ajudarà a pal·liar els efectes de la crisi econòmica per la pandèmia, però ha lamentat que l’executiu central manté congelada la partida de finançament per al transport públic metropolità (109 M €).

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va xifrar el dèficit per la crisi del coronavirus en 178 milions d’euros. El govern municipal confiava que l’executiu de Pedro Sánchez incrementés la inversió en el transport públic de cara al 2021 o, com a mínim, que repartís un fons extraordinari de 400 milions d’euros previst per a les grans ciutats per compensar la reducció d’ingressos del transport municipal i metropolità. “Ho continuarem exigint”, ha dit el regidor de Pressupost, Jordi Martí.

Ara bé, el govern municipal creu que aquesta mancança no pot “ennuvolar” els beneficis que, creu, suposen els comptes estatals per a Barcelona. “Aquests pressupostos demostren que, per terra, mar i aire, venen a pal·liar els efectes de la crisi i a impulsar el rellançament de la ciutat”, ha celebrat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni.

El doble d’inversió en Rodalies

Malgrat la congelació de l’aportació a l’ATM, els pressupostos espanyols preveuen doblar la inversió en Rodalies, passant dels 263 milions d’euros el 2018 als més de 500 milions per al 2021 per a tot Catalunya. El govern Colau considera que es tracta d’uns diners necessaris per millorar la connectivitat metropolitana i l’eficiència del transport públic i, alhora, per combatre l’emergència climàtica.

Entre altres coses, l’Estat preveu invertir en accessos a les terminals de l’aeroport del Prat, en les estacions de Sants i de passeig de Gràcia, en la compra de nous trens i en infraestructures ferroviàries vinculades al Corredor Mediterrani.

Pel que fa a les transferències directes, Barcelona rebrà el 2021 11,7 milions per construir habitatge públic a la ciutat. L’acord entre Estat i Ajuntament preveu que la transferència total sigui de 72 milions d’euros per als propers anys. Alhora, la ciutat també rebrà 20 milions per a la cultura i la ciència.

Un pressupost municipal “lleugerament superior”

El govern de Barcelona celebra que l’increment de les transferències i la possibilitat d’endeutar-se i utilitzar els romanents permetrà construir un pressupost “fins i tot lleugerament superior” al del 2020 malgrat la pandèmia. “Amb aquest escenari, és gairebé una obligació aprovar un pressupost”, ha dit Martí, que ha apel·lat tots els grups municipals a aconseguir una majoria històrica per tirar endavant els comptes municipals.

Mentrestant, el consistori preveu continuar tancant l’exercici 2020 amb un dèficit d’entre 150 i 160 milions d’euros.